H ECA μαζί με την UEFA για αλλαγές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Οφέλη όχι μόνο για τους πλούσιους

Τα σχέδια για το Super Champions League, με αγώνες που μπορεί να γίνονται και το σαββατοκύριακο, φαίνεται πως προσχωρούν, με την ECA να είναι μαζί με την UEFA και να δηλώνουν πως οφέλη δεν θα έχουν μόνο οι «πλούσιους». Θα μιλάμε ουσιαστικά για μια κλειστή λίγκα.

Πριν από μερικές ημέρες σας αναφέραμε ότι είναι πιθανό να έχουμε «πόλεμος» γι’ αυτό το θέμα, με τους συλλόγους αλλά και τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων σε χώρες της Ευρώπης (λίγκες) να είναι σε εγρήγορση.

Τις δυο προηγούμενες ημέρες, η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συλλόγων (ECA/European Club Association), συνήλθε στην Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να συζητήσει τις προτεραιότητές της, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής κατεύθυνσης των διοργανώσεων συλλόγων της UEFA.

«Η ECA αποτελείται από συλλόγους από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που παίζουν τακτικά σε διοργανώσεις συλλόγων της UEFA και ως εκ τούτου έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την ανάπτυξή τους. Ο ρόλος μας στη διαμόρφωση του μέλλοντος αυτών των διαγωνισμών είναι θεμελιώδης», αναφέρει το δελτίο τύπου της ECA.

«Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τη διαδικασία που διεξάγεται επί του παρόντος από την UEFA για το μέλλον των διοργανώσεων των συλλόγων με στόχο την ανάπτυξη ενός οράματος για ένα δίκαιο, ισορροπημένο και αντιπροσωπευτικό μοντέλο το οποίο θα αποφέρει μεγαλύτερο όφελος για τον σύλλογο σε όλη την Ευρώπη, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο. Βασική μας πεποίθηση είναι ότι οι σύλλογοι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι αρκετά ικανοί να αναπτυχθούν και να παίζουν τακτικά σε ευρωπαϊκούς αγώνες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να το κάνουν», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε σε ένα ποδοσφαιρικό σύστημα στο οποίο μπορούν να γίνουν καλύτεροι αγώνες στην Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύουμε στην μεγαλύτερη ποικιλομορφία και οικονομική σταθερότητα σε όλες τις διοργανώσεις και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ομάδας. Πιστεύουμε σε μια ευρύτερη και βαθύτερη βάση συλλόγων που ανταγωνίζονται και αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε να ανταγωνιστούν για τιμητικές διακρίσεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τις αρχές της πρωτοβουλίας μεταρρύθμισης της UEFA για να διασφαλίσουμε ότι τα τουρνουά της UEFA θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να αναπτύσσουν τη θέση τους ως το καλύτερο ποδοσφαιρικό σύστημα στον κόσμο και γι ‘αυτό δεσμευόμαστε εποικοδομητικά και προληπτικά με την UEFA. Η εκτελεστική επιτροπή προσβλέπει στη συνάντηση με τα μέλη της ECA στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Ιουνίου στη Μάλτα για να συζητήσει, να μοιραστεί και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την ανάπτυξη των διοργανώσεων της UEFA μετά το 2024», ολοκλήρωσε η ECA στην τοποθέτησή της.

Τα επόμενα «επεισόδια» αναμένεται να είναι πολλά, με την UEFA να έχει ανακοινώσει τον περασμένο Δεκέμβριο την ίδρυση τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Europa League 2) που θα ξεκινήσει από το 2021.

Υπέρ των αλλαγών στο μέλλον με τη δημιουργία του Super Champions Legue τάχθηκε, μέσω σχετικών ανακοινώσεων, ο πρόεδρος της ECA, Αντρέα Ανιέλι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του προηγούμενου συνεδρίου της Ένωσης που έγινε στο Άμστερνταμ τον περασμένο Μάρτιο, τότε που φάνηκε να υποχωρεί… η UEFA στις πιέσεις των συλλόγων.

Η UEFA έχει εκφράσει αντιδράσεις, αλλά δεν μπορεί να πάει σε ρήξη για το συγκεκριμένο σχέδιο της ECA, που την αποτελούν και οι πιο «πλούσιοι» σύλλογοι. Η UEFA και ο πρόεδρός της Αλεξάντερ Τσεφερίν, γνωρίζουν πως για το νέο σχέδιο θα υπάρξουν αντιδράσεις από πολλούς συλλόγους, αυτούς που προέρχονται βασικά από μικρότερα πρωταθλήματα. Γι’ αυτό τον λόγο η UEFA φέρεται να σχεδίασε και έκανε πράξη την τρίτη διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Αλεξάντερ Τσεφερίν εξελέγη πρόσφατα ξανά στην προεδρία της UEFA, όταν η UEFA και η ECA υπέγραψαν «Μνημόνιο Κατανόησης». Τότε τονίστηκε ότι έκλεισαν την… πόρτα στην ευρωπαϊκή Super League, αλλά φαίνεται πως αποφασίστηκε ένα σχέδιο ομαλής μετάβασης στη νέα κατάσταση. Από το 2016 οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης συνεργάζονται με την UEFA για την αναθεώρηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της ηπείρου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα