Folli Follie: Δεσμεύονται οι μετοχές Dufry, «πακέτο» με τα ακίνητα

Στη δέσμευση του πακέτου μετοχών της Dufry AG που κατέχει η Folli Follie προχώρησε η Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κίνηση που έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την εισηγμένη εταιρεία, επιβεβαιώνοντας όμως ότι υπάρχει αξία σε αυτό το περιουσιακό στοιχείο.

Μεσούσης της διαδικασίας προώθησης συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές της (στους οποίους έχει ήδη κοινοποιήσει πρόταση σχεδίου οικονομικής αναδιάρθρωσης ζητώντας τη συγκατάθεσή τους μέχρι 6/3), η εταιρεία χάνει την πρόσβαση σε ένα άμεσα ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο σημαντικής αξίας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται συνολικά για 804.728 μετοχές της Dufry, μέρος των οποίων τελούσε σε καθεστώς διαιτησίας με τον ελβετικό όμιλο, καθώς η αποδέσμευσή τους ήταν συνδεδεμένη με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταβίβασης από τον όμιλο Folli Follie της εταιρείας Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) την περίοδο 2012-2013. Η πλήρωση ορισμένων από τους όρους, που έχουν σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις των ΚΑΕ, ΦΦΓΚΡΠ φαίνεται να αίρουν τις σχετικές δεσμεύσεις δημιουργώντας εύλογο δέλεαρ για τους «κληρονόμους» του πακέτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σημερινό κλείσιμο της μετοχής Dufry AG, ήτοι 84,94 ελβετικά φράγκα, η συνολική αξία του συγκεκριμένου πακέτου διαμορφώνεται σε 68,35 εκατ. ελβετικά φράγκα ή 64,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά, όπως έχει δημοσιεύσει η «Ν», 35 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη νέα εταιρεία που θα προκύψει από την οικονομική αναδιάρθρωση, την OpsCo, η οποία θα ελέγχεται κατά 51% από τους σημερινούς μετόχους.

Η κίνηση αυτή από την αρμόδια αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έρχεται να προστεθεί στη δέσμευση των ακινήτων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της εταιρείας σχεδόν ένα χρόνο πριν (Νοέμβριος 2018), σε συνέχεια της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και των θυρίδων που τηρούσαν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν βρεθεί από το 2018 στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας που ανέλαβε να διενεργήσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Πρακτικά, η νέα απόφαση για τη δέσμευση των μετοχών της Dufry οδηγεί και αυτό το περιουσιακό στοιχείο σε καθεστώς αντίστοιχο με τα δεσμευμένα ακίνητα, που με βάση το προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης θα περάσουν στη νεοσύστατη εταιρεία AssetCo, τον έλεγχο της οποίας θα έχουν οι ομολογιούχοι, αποκτώντας δυνατότητα διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της μόνο μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, που προβλέπει την αποδέσμευσή τους.

Κατά μία έννοια, θα έλεγε κανείς ότι η κίνηση αυτή «προστατεύει» το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο από απρόβλεπτες κινήσεις ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Folli Follie, στο επίκεντρο της οποίας έχει βρεθεί το θέμα του «ελέγχου» της διοίκησης που θα οδηγήσει την εταιρεία «στην επόμενη ημέρα», με ενδεικτικές τις πρόσφατες κινήσεις του βασικού μετόχου Δημήτρη Κουτσολιουτσου αναφορικά με συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ.

Την Τετάρτη (19/02) συνεχίζεται, εξάλλου, στο Πρωτοδικείο η συζήτηση επί του αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τοποθέτηση νέων μελών στο ΔΣ.

Με βάση τις νέες εξουσίες που έχουν δοθεί με πρόσφατο νόμο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει ήδη προχωρήσει στην παύση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το ΔΣ της εταιρείας, ενώ τοποθέτησε δύο νέα μέλη.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr)

Πηγή: Folli Follie: Δεσμεύονται οι μετοχές Dufry, «πακέτο» με τα ακίνηταaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα