Όλο και πιο κοντά στο «πράσινο φως» από το Eurogroup για τη δόση του ενός δισ. ευρώ μετά τις διορθώσεις

Η αναθεωρημένη έκθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα συνταχθεί ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα. 

Από το  τέλος της προηγούμενης εβδομάδας βρίσκονται στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπολοίπων θεσμών και έχουν πιάσει δουλειά.

Στόχος τους είναι να συμπληρώσουν στην αρχική έκθεση της Επιτροπής για τη δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις εξελίξεις σε όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες.

Η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε τις αλλαγές στη νομοθέτηση για την προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, προσεγγίζοντας τις θέσεις των θεσμών για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις της Αθήνας. Έτσι στη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής το Eurogroup είναι πολύ πιθανό να εγκρίνει την ενεργοποίηση μέρους των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο, προβαίνοντας ευρύτερα στην παραδοχή ότι η Ελλάδα σε γενικές γραμμές εκπληρώνει το σύνολο των προαπαιτούμενων – δεσμεύσεων προς την Ευρωζώνη.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως αναβάλλεται η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα που ήταν αρχικά σχεδιασμένη πριν από το Πάσχα. Πιθανή νέα ημερομηνία άφιξης είναι η 6η Μαΐου.

Αυτή σημαίνει πρακτικά ότι θα μετατεθεί χρονικά η ολοκλήρωση της 3ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε περισσότερα