Χωρίς ελληνικό «άρωμα» ολοκληρώθηκε το Eurogroup – Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για την εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ζήτημα της Ελλάδας δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, γεγονός που διαφάνηκε και από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συζήτηση.

Η εμβάθυνση της Ευρωζώνης απασχόλησε το σημερινό Eurogroup

Tα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης συζητούν ενεργά το ενδεχόμενο να θέσουν σε λειτουργία νωρίτερα από το 2024 το ταμείο υποστήριξης τελευταίας καταφυγής (common backstop) για την υποστήριξη του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης Τραπεζών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανακοίνωσε από το βήμα της δημοσιογραφικής διάσκεψης του Eurogroup o Πρόεδρος Μάριο Σεντένο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, τα Κράτη Μέλη συζητούν την πιθανότητα, όμως πρέπει να διευκρινιστούν αρκετές λεπτομέρειες πριν ληφθεί η όποια απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το σώμα των Υπουργών φιλοδοξεί να φέρει μια πρόταση συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ακόμα και αν προς αυτό χρειαστεί και μια ακόμα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε ότι, ως προς τις αλλαγές αυτές και δη την επιτάχυνση του backstop, θα πρέπει να ενημερωθούν τα κοινοβούλια και να εμπλακούν στη συζήτηση ανάλογα

Θέμα συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης αποτέλεσε και η Πορτογαλία καθώς εξετάστηκε η έκθεση προόδου, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

«Καμπανάκι» από ευρωπαϊκά στελέχη προς την Ιταλία για το έλλειμμα

Λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ανάγκη να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της διεμήνυσαν στην Ιταλία ανώτατα στελέχη χωρών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Βιέννη τόνισε: «Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει έναν προϋπολογισμό που θα της επιτρέψει να μειώσει το δημόσιο χρέος της. Θα μιλήσουμε για αριθμούς όταν θα προετοιμαστεί ο προϋπολογισμός».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν ξεκάθαρος λίγο πριν το Eurogroup: «Όλοι πρέπει να διευθετήσουν τα προβλήματά τους και υποθέτω ότι άπαντες θα συμμορφωθούν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι η Ρώμη δεσμεύεται από τους κανόνες της Ευρωζώνης.

πηγή