Χωρίς απαντήσεις για τις συντάξεις η συνεδρίαση του EWG – Στην έκθεση των Θεσμών η πρώτη γνωμάτευση

  • Εξετάσθηκε το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019
  • Εξετάσθηκε πώς θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από την υπέρβαση του εφετινού πλεονάσματος
  • Σε αναμονή για την επίσημη γνωμάτευση της Κομισιόν
  • Οι εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών, αναμένουν τις σχετικές συζητήσεις των στελεχών της Κομισιόν και του ESM
  • Στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται η έκθεση

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 και το φετινό «υπερπλεόνασμα» βρέθηκε στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, με την τελική συζήτηση να μετατίθεται για το επόμενο Εurogroup, το οποίο δεν αποκλείεται πραγματοποιηθεί με έκτακτο χαρακτήρα τον Νοέμβρη. 

Στο πλαίσιο της διαδικασίας της εξέτασης του προσχεδίου του εθνικού προϋπολογισμού και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σε αναμονή για την επίσημη γνωμάτευση της Κομισιόν

Πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως στο χθεσινό EuroWorking Group εξετάσθηκε το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 και το πώς θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από την υπέρβαση του εφετινού πλεονάσματος.

Σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου, η οποία μίλησε στο real.gr, το EWG  δεν θα μπορέσει να τοποθετηθεί επί του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού, περιλαμβανομένης της κατάργησης της μείωσης των συντάξεων, πριν από την επίσημη γνωμάτευση της Κομισιόν, η οποία δεν αναμένεται πριν τα μέσα Νοεμβρίου.

Η αρμόδια ομάδα εργασίας που αποτελείται από εκπροσώπους υπουργείων οικονομικών, δεν συζήτησε το προσχέδιο, ούτε και έχει σχηματίσει εικόνα για το τι μπορεί ή τι δεν μπορεί να γίνει σε σχέση με τα ελληνικά αιτήματα – καθώς εκτός από τις συντάξεις η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο προσχέδιο και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών, αναμένουν κατά συνέπεια τις σχετικές συζητήσεις των στελεχών της Κομισιόν και του ESM που μεταβαίνουν στην Αθήνα για να διεξάγουν τις τεχνοκρατικές συζητήσεις.

Από τις συζητήσεις αυτές θα προκύψει μια και μόνη έκθεση, η οποία αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου και θα αποτελεί ταυτόχρονα έκθεση της εποπτείας και γνωμάτευση επί του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου.

Η έκθεση αυτή θα συζητηθεί στο επόμενο EWG αυτό δηλαδή που θα προετοιμάσει το Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπως ακριβώς είχε προβλέψει κοινοτικός αξιωματούχος πριν από ένα μήνα.

Πληροφορίες: real.gr

Διαβάστε περισσότερα