Χονγκ Κονγκ: 53 συλλήψεις σε ειρηνική διαδήλωση – Νέα επεισόδια

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε την Κυριακή (28/06) τουλάχιστον 53 διαδηλωτές, μετά από συμπλοκές και κατά τη διάρκεια μιας σχετικά ειρηνικής διαμαρτυρίας στη συγκεκριμένη περιοχή της Ασίας κατά της προγραμματισμένης για εφαρμογή νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας, από την κινεζική κυβέρνηση.

Άντρες των αστυνομικών δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών είχαν αναπτυχθεί, καθώς αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές μετακινούνταν από την περιοχή Τζόρνταν στην περιοχή Μονγκ Κοκ της συνοικίας Καουλούν, έχοντας την πρόθεση πραγματοποίησης μιας «σιωπηλής διαμαρτυρίας» κατά της νέας νομοθεσίας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν, ωστόσο, συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αργότερα ξέσπασαν συμπλοκές στην περιοχή Μονγκ Κοκ, προκαλώντας την αστυνομία να κάνει χρήση σπρέι πιπεριού, ώστε να διαλύσει ομάδες των συγκεντρωμένων.

Η αστυνομία ανέφερε στο Facebook ότι 53 διαδηλωτές συνελήφθησαν και κατηγορούνται για παράνομη συμμετοχή στη διαδήλωση, προσθέτοντας ότι νωρίτερα, μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να κλείσουν δρόμους στην ίδια περιοχή.

Η προτεινόμενη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας συζητείται σήμερα στο Πεκίνο από την Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου κατά τη διάρκεια τριήμερης συνεδρίασής του.

Η νομοθεσία αυτή αναμένεται να υιοθετηθεί πριν από το τέλος του Ιουνίου. «Βρίσκομαι εδώ για να αντιταχθώ στους νόμους περί εθνικής ασφάλειας», δήλωσε η 25χρονη Έσθερ που μετείχε σήμερα στην πορεία.

Η σιωπηλή αυτή κινητοποίηση γίνεται μία ημέρα μετά την άρνηση της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ να δώσει άδεια για την πραγματοποίηση πορείας που γίνεται κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου με αφορμή την παράδοση της πόλης από την Βρετανία στις κινεζικές αρχές πριν από 23 χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε περισσότερα