Χιλιάδες… γλεντζέδες γιορτάζουν πετώντας τόνους τομάτας – Αυτό είναι το ισπανικό φεστιβάλ «Tomatina» (εικόνες – video)

Χιλιάδες… γλεντζέδες εκσφενδόνισαν 145 τόνους τομάτες αναμεταξύ τους, γιορτάζοντας το ετήσιο φεστιβάλ «Tomatina» στην πόλη Μπουνιόλ της επαρχίας Βαλένθια στην ανατολική Ισπανία.

Ο ήχος από μια κροτίδα σήμανε την έναρξη της μαζικής ντοματομαχίας στις 11:00 το πρωί και κατά τη διάρκεια της επόμενης ώρας έξι φορτηγά γεμάτα από κιβώτια με υπερώριμες τομάτες κατευθύνθηκαν στον κεντρικό δρόμο της μικρής πόλης προμηθεύοντας πολεμοφόδια τους φεστιβαλιστές.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ορισμένοι φορούσαν γυαλιά ηλίου ή γυαλιά κολύμβησης για να προστατεύουν τα μάτια τους, καθώς όλοι τους ήταν πασαλειμμένοι με κόκκινο πολτό.

Το φεστιβάλ «Tomatina» λέγεται ότι προήλθε από έναν τσακωμό που ξέσπασε αυθόρμητα ανάμεσα στους χωρικούς το 1945. Ο ντοματοπόλεμος είχε απαγορευτεί για λίγο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 μεσούσης της δικτατορίας του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο αλλά σήμερα προσελκύει χιλιάδες κόσμου, ντόπιους και ξένους τουρίστες. Η «Tomatina» διοργανώνεται την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου και φέτος συμπληρώνει τα 73 της χρόνια.(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

πηγή