Χαρδαλιάς: Τι είπε για εστίαση, μετακίνηση στα νησιά και τα σχολεία (video)

Για… όλα, σχετικά και με την άρση των μέτρων (4η φάση από τη Δευτέρα (25/05) μίλησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία εξέλιξης του κορονοϊού στη χώρα την Κυριακή (24/05). Ειδικότερα, για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς και το τι μέλλει γενέσθαι με τα δημοτικά σχολεία.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε αρχικά ότι από τη Δευτέρα (25/05) ανοίγουν οι χώροι εστίασης και πως πλέον επιτρέπεται και η μετακίνηση στα νησιά. Αναφορικά με τα δημοτικά σχολεία επισήμανε ότι αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την ενδεχόμενη επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Δίνοντας μία γενική εικόνα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και αυτή η φάση του ανοίγματος, εξελίσσεται ομαλά. Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά και οι συστάσεις σε γενικές γραμμές τηρούνται.

Υπενθύμισε πως από Δευτέρα (25/05), επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν και οι χώροι εστίασης. Επίσης, την ίδια μέρα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης αν το θα ανοίξουν από την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Επισήμανε εκ νέου πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική, ενώ αντίστοιχη είναι και η εμπειρία από άλλες χώρες.

Από Δευτέρα (25/05) επαναλειτουργούν ακόμα οι ανοικτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

Σε ό,τι αφορά στις πτήσεις εξωτερικού ενημέρωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας 15 ακόμα αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν περισσότερα από 1.310 άτομα και όλα τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής ήταν αρνητικά.

Επίσης, επανέλαβε ότι παρατείνονται έως τις 7 Ιουνίου τα περιοριστικά μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού για τους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, αλλά και το ότι οι διεθνείς πτήσεις μέχρι τέλος του μήνα θα συνεχιστούν να έρχονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κοντοζαμάνης για ελλείψεις ΜΕΘ σε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά

«Κενά υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όταν απαιτείται νοσηλεία σε ΜΕΘ σε περιοχές που υπάρχουν ελλείψεις, τότε ισχύουν στο ακέραιο τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα», είπε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά από σχετική ερώτηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα