Φυλάκιση σε νεαρό που κέρδισε χρήματα στο YouTube εξευτελίζοντας έναν άστεγο

Μπλεξίματα με τις αρχές έχει ένας γνωστός ισπανός YouTuber, ο οποίος καταδικάστηκε, μάλιστα, την Παρασκευή (31/5) επειδή σ’ ένα βίντεό του ταπείνωσε έναν άστεγο άνδρα στη Βαρκελώνη, προσφέροντάς του μπισκότα γεμιστά με οδοντόκρεμα.

Ο Καν – Ούα Ρεν, γνωστότερος με το ψευδώνυμο «ReSet« στο «YouTube», 19 ετών την εποχή που έγιναν τα γεγονότα, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Βαρκελώνης σε φυλάκιση 15 μηνών. Η δικαστής διέταξε επίσης να κλείσουν τα «κανάλια» του στο διαδίκτυο επί πέντε χρόνια και να καταβάλει αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ στο θύμα του.

Στην Ισπανία συνήθως δίνεται αναστολή στις ποινές φυλάκισης που είναι μικρότερες των 24 μηνών, εφόσον ο κατηγορούμενος δεν έχει προηγούμενες καταδίκες.

Το επίμαχο βίντεο, που πλέον έχει αποσυρθεί, αναρτήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο «κανάλι» του «ReSet» στο «YouTube». Ο νεαρός είχε βιντεοσκοπήσει τον εαυτό του να αδειάζει την κρέμα από τα μπισκότα και να την αντικαθιστά με οδοντόκρεμα. Κατόπιν, τα «πρόσφερε» μαζί με ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ σε έναν ρουμάνο επαίτη. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι μπορεί να το παράκανε, και ανέφερε ότι αν το είχε κάνει σε κάποιον φυσιολογικό άνθρωπο, κανείς δεν θα έλεγε τίποτα. «Κάνω σόου, στο κόσμο αρέσουν οι νοσηρές καταστάσεις», είπε στο δικαστήριο.

«Ίσως να το παράκανα αλλά δείτε τη θετική πλευρά, αυτό θα τον βοηθήσει να πλύνει τα δόντια του, δεν νομίζω ότι τα πλένει συχνά αφότου έγινε φτωχός», λέει κατόπιν, απευθυνόμενος στους συνδρομητές του, ένας εκ των οποίων τον είχε «προκαλέσει» να κάνει αυτή τη «φάρσα».

Η δικαστής σημείωσε στην απόφασή της ότι ο άστεγος άνδρας έκανε εμετό. Μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε το βίντεό του ο «ReSet» προσπάθησε να αποκαταστήσει τη φήμη του, αλλά τα έκανε χειρότερα: ανάρτησε ένα καινούριο, στο οποίο πήγε να δει το θύμα του και του έδωσε άλλα 20 ευρώ.

«Αν το είχα κάνει σε κάποιον φυσιολογικό άνθρωπο, κανείς δεν θα έλεγε τίποτα, αλλά επειδή αυτός είναι άστεγος, ο κόσμος διαμαρτύρεται», σχολίασε. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Καν – Ούα Ρεν προσπάθησε να εμποδίσει τον άτυχο Ρουμάνο να τον καταγγείλει, προσφέροντάς του 300 ευρώ και ένα καινούριο… βίντεο, στο οποίο οι δυο τους θα περνούσαν μαζί μια νύχτα.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι είχε κάνει παρόμοιες φάρσες και σε άλλους ευάλωτους ανθρώπους και είχε αναρτήσει τα βίντεο στο κανάλι του, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο χρήματα, μέσω των διαφημίσεων.

Όπως αναφέραμε στο δικαστήριο ο νεαρός δικαιολογήθηκε, αναφέροντας: «Κάνω σόου, στο κόσμο αρέσουν οι νοσηρές καταστάσεις». Τα δύο κανάλια του «ReSet» στο «YouTube», που έχουν 1,2 εκατομμύριο και 250.000 συνδρομητές αντίστοιχα, λειτουργούσαν, πάντως, κανονικά την Παρασκευή (31/5), ημέρα της καταδικαστικής απόφασης. Όπως είπαμε, η δικαστής διέταξε επίσης να κλείσουν τα «κανάλια» του στο διαδίκτυο επί πέντε χρόνια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα