«Φρένο» Ερντογάν στην αμερικανική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στον Λευκό Οίκο και το τετ-α-τετ που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του, το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων μπλόκαρε!

Ο γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ εξέφρασε αντιρρήσεις για το αν οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία ισχυριζόμενος μάλιστα ότι οι γερουσιαστές δεν μπορούν να προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Υιοθέτησε δηλαδή το επιχείρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έθεσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ. «Η υπόθεση των Αρμενίων είναι θέμα για τους ιστορικούς και όχι για τους πολιτικούς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη στη γενοκτονία των Αρμενίων. «Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να αποτυπώνει μία ειλικρινή καταμέτρηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» σημείωσε.

Υπενθυμίζουμε ότι το ψήφισμα για την αναγνώριση είχε περάσει με συντριπτική πλειοψηφία από το Κογκρέσο (405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά) αλλά είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας και του Ερντογάν προσωπικά.

Όλα αυτά ενώ πριν από δύο 24ώρα ο πρώην ισχυρός άνδρας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ισχυρίστηκε, σε ιδιωτική συζήτηση, ότι ο γαμπρός και η κόρη του Τραμπ έχουν προσωπικά, επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία.

Πηγή: «Φρένο» Ερντογάν στην αμερικανική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίωνaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα