Υπόθεση Novartis: Στις 12 Δεκεμβρίου αποφασίζει η Ολομέλεια Εφετών για τα επόμενα βήματα

Στις 12 Δεκεμβρίου θα συγκληθεί τελικά η Ολομέλεια Εφετών, η οποία αναμένεται να ορίσει τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης, όσον αφορά στην ποινική έρευνα για την υπόθεση Novartis και τους δικαστικούς λειτουργούς που θα τη διαχειριστούν.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια Εφετών συγκαλείται από τον προϊστάμενο του Εφετείου, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, και τα μέλη της καλούνται δια της ψήφου τους να αποφασίσουν αν θα οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής και αναπληρωτής του για τον χειρισμό της υπόθεσης, κάτι που ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας.

Εφόσον η πρόταση Πλιώτα υπερψηφιστεί, ο εφέτης που θα αναλάβει με απόφαση της ολομέλειας την υπόθεση Novartis, καλείται να διεκπεραιώσει το σύνολο των δικογραφιών της υπόθεσης σε όποιο δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκονται. Έτσι, εφόσον οριστεί εφέτης ως ανακριτής, θα διαβιβαστούν αμέσως στο γραφείο του οι τέσσερις δικογραφίες που βρίσκονται ήδη σε ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, με κατηγορούμενους τον πρώην αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Φρουζή και πρώην στελέχη της βιομηχανίας, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Επίσης, θα του ανατεθούν οι τρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην εισαγγελία Διαφθοράς, για τα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα – τους Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο – τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, για πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου Υγείας, γιατρούς και στελέχη της μητρικής εταιρίας, καθώς και η δικογραφία που εκκρεμεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών και αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Παράλληλα, θα πρέπει να παρασχεθεί στον εισαγγελέα Εφετών η αρμοδιότητα να κινήσει ποινική δίωξη για άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις, που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, αρμοδιότητα που μέχρι στιγμής έχει η εισαγγελέας Διαφθοράς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Υπόθεση Novartis: Στις 12 Δεκεμβρίου αποφασίζει η Ολομέλεια Εφετών για τα επόμενα βήματαaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα