Υπουργείο Πολιτισμού για κορονοϊό: Αναμείνατε στο ακουστικό σας…

Η κρίση του κορονοϊού ήρθε για τα καλά και στην Ελλάδα, δοκιμάζοντας – όπως κάθε είδους κρίση – τις αντοχές του κράτους, όπως και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να τη διαχειριστεί.

Έτσι, σε μια τέτοια κρίση γίνονται πολύ πιο ευδιάκριτες οι αδυναμίες και οι «παραφωνίες» ή καλύτερα οι «αφωνίες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο – όπως φαίνεται – κινείται με πολύ πιο αργές ταχύτητες στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, μπορεί να έκλεισε όλους τους χώρους όπου συγκεντρώνονται περισσότερα από 1.000 άτομα, ωστόσο, είναι απορίας άξιον για το τι γίνεται με χώρους όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, όπου συγκεντρώνονται μεν λιγότερα άτομα, αλλά ο κίνδυνος του κορονοϊού δεν αποσοβείται. Υπάρχουν, μήπως, «πληροφορίες» που λένε ότι ο ιός μεταδίδεται σε συναθροίσεις μόνο άνω των 100 ατόμων;

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι για τα θέατρα και τους κινηματογράφους περιμένουν σχετικές εντολές από το κράτος, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται ακόμα στον… δρόμο, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού δεν δείχνει την απαιτούμενη για την κατάσταση υπευθυνότητα. Έτσι, για παράδειγμα, εγκλωβισμένοι παραμένουν οι θιασάρχες, οι ηθοποιοί και το λοιπό προσωπικό, μην μπορώντας να ακολουθήσουν τις γενικές οδηγίες και τα μέτρα του κράτους για προστασία, εκθέτοντας τον εαυτό τους στον κίνδυνοΑπό την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί και οι θεατρώνες αποφεύγουν να κλείσουν τα θέατρα – ιδιαίτερα όσα πηγαίνουν καλά παρά τη γενικότερη πτώση – περιμένοντας σχετική οδηγία από το κράτος. Έτσι, τα θέατρα παραμένουν ανοιχτά φέρνοντας σε δύσκολη θέση ηθοποιούς και επιχειρηματίες.

Επίσης, δεν ξεκαθαρίζεται αν οι ηθοποιοί αποζημιώνονται στην περίπτωση που ένα θέατρο κλείσει, είτε με πιθανή εντολή του κράτους, είτε με απόφαση του επιχειρηματία.

Το υπουργείο Πολιτισμού, όπως, επιλέγει να πετάξει το «μπαλάκι» της ευθύνης αλλού.

Ενδεικτική της στάσης του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν η απάντηση που δόθηκε σε αρχαιοφύλακες που ανησυχούν για το γεγονός ότι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοιχτοί.

Τι τους απάντησε το υπουργείο Πολιτισμού;

Ότι «βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας. Εφόσον η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας κρίνει ότι πρέπει να κλείσουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, θα εκδοθούν από το ΥΠΠΟΑ αμέσως οι σχετικές οδηγίες».

Έτσι, οι άνθρωποι που εργάζονται σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους παραμένουν εκτεθειμένοι στην κρίση του κορονοϊού.

Μήπως ήρθε, επιτέλους, η ώρα να ληφθούν γενικά μέτρα αντί των αποσπασματικών αποφάσεων που εκδίδονται ημέρα με την ημέρα;

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού για κορονοϊό: Αναμείνατε στο ακουστικό σας…altsantiri

Διαβάστε περισσότερα