Υπέρ της Ελλάδας τούρκοι επιστήμονες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Καμία νομιμότητα στην αφαίρεσή τους»

  • Τι αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet για την επιστημονική έρευνα
  • Οι τούρκοι επιστήμονες καταρρίπτουν τις θέσεις των Βρετανών ότι είχαν εξασφαλίσει την άδεια του Σουλτάνου
  • Το πρωτότυπο φιρμάνι που υποτίθεται ότι έδινε την άδεια στον Λόρδο Έλγιν να απομακρύνει τα γλυπτά, δεν βρέθηκε ποτέ

Δύο τούρκοι επιστήμονες που ασχολούνται με τα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αρνούνται να υπερασπιστούν τις θέσεις των Βρετανών, σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθνώνα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, σε έρευνα που πραγματοποίησαν, οι Zeynep Aygen και Orhan Sakin ανακάλυψαν ότι το φιρμάνι του σουλτάνου Σελίμ Γ’ το οποίο επικαλέστηκε ο 7ος Κόμης του Έλγιν για να ακρωτηριάσει τον Παρθενώνα από τα γλυπτά ήταν ανύπαρκτο.

Μάλιστα, η απόδειξη την οποία επικαλείται το Βρετανικό Μουσείο για να ισχυρίζεται ότι τα μάρμαρα απομακρύνθηκαν με νόμιμο τρόπο, είναι μία φράση που σήμερα υπάρχει μεταφρασμένη σε μια επιστολή στα ιταλικά.

Το πρωτότυπο φιρμάνι που υποτίθεται ότι έδινε την άδεια στον Λόρδο Έλγιν να απομακρύνει τα γλυπτά, δεν βρέθηκε ποτέ.

Με αυτόν τον τρόπο οι τούρκοι επιστήμονες καταρρίπτουν τις θέσεις των Βρετανών ότι είχαν εξασφαλίσει την άδεια του Σουλτάνου. Οι δύο επιστήμονες βρέθηκαν στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου σε μια παρουσίαση και μαζί με έλληνες ομολόγους τους ανέφεραν με αποδείξεις πως δεν υπάρχει Σουλτανικό φιρμάνι. «Προσπαθούμε απλά να ρίξουμε φως στην υπόθεση», είπαν σχετικά.

«Ο μεγάλος Βεζύρης έδωσε άδεια για να ταξιδέψουν οι Βρετανοί καθώς ο Σουλτάνος έλειπε σε πόλεμο, δεν υπάρχει όμως άδεια για να πάρουν τα μάρμαρα» πρόσθεσαν.

Διαβάστε περισσότερα