Τσαβούσογλου: Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις κυρώσεις, στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στη Μεσόγειο

  • Η Τουρκία δείχνει να μην πτοείται από τις κυρώσεις της ΕΕ
  • «Δεν πρέπει να πάρουμε και στα σοβαρά την απόφαση αυτή», λέει ο Τσαβούσογλου
  • «Θα στείλουμε τέταρτο πλοίο στη Μεσόγειο»

Η Άγκυρα φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως για τα μέτρα που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει εναντίον της.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε σήμερα πως η Τουρκία όχι μόνο δεν αποσύρει τα πλοία της από την ανατολική Μεσόγειο, αλλά στέλνει και ένα τέταρτο.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα μέτρα της ΕΕ, ο Τσαβούσογλου, είπε πως «Δεν πρέπει να πάρουμε και στα σοβαρά την απόφαση αυτή. Σύντομα θα στείλουμε και τέταρτο πλοίο», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει «προκατειλημμένη και μονομερή την ΕΕ στο Κυπριακό», αφού δεν αναφέρονται οι Τουρκοκύπριοι στην απόφασή της.

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας».

Ακόμη, αποφασίστηκε «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ απηύθυναν παράλληλα προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα