Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεκροί και 18 αγνοούμενοι από σαρωτικές πλημμύρες (video)

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν, τελικά, τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλοι 18 αγνοούνται μετά τις πλημμύρες και τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη νότια Γαλλία, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ τη Δευτέρα (05/10). Από την άλλη, οι ιταλικές αρχές μιλούν για τρεις νεκρούς, αλλά δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν εάν ένα από τα θύματα αυτά συμπεριλαμβάνεται στην καταμέτρηση των γαλλικών αρχών.

Η νότια Γαλλία επλήγη από σφοδρή βροχόπτωση το Σαββατοκύριακο και τα νερά των ποταμών που υπερχείλισαν παρέσυραν σπίτια, γέφυρες και δρόμους.

Στα βόρεια της Ιταλίας και στις Άλπεις έπεσαν χιόνια…

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους από τις σαρωτικές πλημμύρες σε Γαλλία, αλλά και Ιταλία

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται και τη Δευτέρα (05/10) οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό 20 ανθρώπων στη Γαλλία, αφότου σαρωτικές πλημμύρες ισοπέδωσαν την Παρασκευή περιοχές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπως και στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιταλίας, όπου οι προμήθειες με είδη πρώτης ανάγκης φθάνουν με δυσκολία στους πληγέντες.

Στη Γαλλία, οι «έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται όπως και οι επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των φερτών υλικών προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση» στις πληγείσες περιοχές, δήλωσαν οι πυροσβέστες του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ, σύμφωνα με τους οποίους συνολικά 20 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Νερό, βρεφικές τροφές, φάρμακα κλπ, καμιά δεκαριά τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης, μεταφέρθηκαν σήμερα στις περιοχές που σάρωσε η κακοκαιρία.

«Εκεί ψηλά, δεν υπάρχει πλέον τίποτα» είπε ο Φιλίπ Πραντάλ, αναπληρωτής πρόεδρος της μητρόπολης Νίκαια-Κυανή Ακτή, κατά την αναχώρηση δέκα φορτηγών με είδη πρώτης ανάγκης προς τις πιο απομονωμένες περιοχές μετά την καταστροφή.

Σπίτια ισοπεδώθηκαν από τους χειμάρρους λάσπης, το οδόστρωμα υποχώρησε, γέφυρες κατέρρευσαν. Εξαιτίας της καταστροφής του επαρχιακού οδικού δικτύου, η πρόσβαση των διασωστών στους πληγέντες κατέστη πολύ δύσκολη.

Για να πάρει κανείς μια ιδέα του πρωτόγνωρου χαρακτήρα της καταιγίδας Άλεξ, ο Ιταλός μετεωρολόγος Λούκα Μερκάλι περιέγραψε σήμερα στην εφημερίδα Fatto Quotidiano ότι «περίπου 600 χιλιοστόμετρα βροχής» έπεσαν σε λιγότερο από 24 ώρες» στο ιταλικό χωριό Λιμόνε Πιεμόντε και στην κοιλάδα Ρουαγιά στη Γαλλία. Πρόκειται δηλαδή για «το 50% της ετήσιας βροχόπτωσης σε μία μόνο ημέρα», ένα άνευ προηγουμένου φαινόμενο «από την έναρξη των μετρήσεων το 1913».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε περισσότερα