Το Vogue γιορτάζει την πολυπολιτισμικότητα και τις εξελισσόμενες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες: 14 χώρες – 14 γυναίκες superstars

Το αμερικανικό Vogue γιορτάζει την πολυπολιτισμικότητα και τις εξελισσόμενες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, παρουσιάζοντας 14 γυναίκες ηθοποιούς από διάφορα υπόβαθρα και χώρες.

Το διπλό τεύχος του Απριλίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στο «παγκόσμιο ταλέντο», επικεντρώνεται σε ηθοποιούς που έχουν αφήσει πίσω το ιστορικό τους και έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστές σταρ.

Στο εξώφυλλο ποζάρουν η αμερικανίδα ηθοποιός, Scarlett Johansson, η ηθοποιός από τη Νότια Κορέα, Doona Bae και η ινδή ηθοποιός, Deepika Padukone.

Στο δεύτερο τεύχος παρουσιάζονται η γαλλίδα ηθοποιός, Léa Seydoux, η κινέζα ηθοποιός, Angelababy, η Αυστραλιανή, Elizabeth Debicki και η νιγηριανή ηθοποιός, Adesua Etomi-Wellington, οι οποίες φόρεσαν στεφάνια από άνθη για τη φωτογράφηση.

Εκτός από την προβολή του ταλέντου 14 γυναικών από 14 χώρες, στόχος του τεύχους είναι να ευαισθητοποιήσει για τις θετικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο της εργασίας – συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των φραγμών μεταξύ πολιτισμών, χωρών και φήμης.

Όμως, σύμφωνα με τη Johansson, η οποία διαφημίζει αυτήν την περίοδο την τελευταία της ταινία «Avengers: Endgame» το παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα δεν ήταν πάντα έτσι – και αναφέρθηκε την περίοδο που ήταν 17 ετών και πρωταγωνίστησε στην ταινία «Lost in Translation» στο Τόκιο.

«Ήταν γύρισμα επτά εβδομάδων. Χώρισα από τον σύντροφό μου, είχαμε ιαπωνικό κινηματογραφικό συνεργείο, έτσι υπήρχε ένα γλωσσικό φράγμα. Θυμάμαι ότι ήμουν πολύ μοναχική» είπε η ηθοποιός. «Ήταν διαφορετικές εποχές να είσαι Αμερικάνα στο Τόκιο», υπογράμμισε.

Τώρα, όμως, «υπάρχει ένα εύρος στη ψυχαγωγία» καθώς τα κοινωνικά μέσα και το διαδίκτυο έχουν συμβάλει στη δημιουργία «απεριόριστης φήμης», ανέφερε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent».

Παρά το «άνοιγμα και τη μεγαλύτερη αποδοχή στον κόσμο της ψυχαγωγίας» εξακολουθούν να υπάρχουν σύνορα και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα όσον αφορά την ισότητα των φύλων στη βιομηχανία, σύμφωνα με τις ηθοποιούς.

Παρά τις καλές προθέσεις, το Vogue δέχθηκε και αρνητικά σχόλια. Για ποιο λόγο; «Οι λευκές γυναίκες βρίσκονται στο κέντρο και οι έγχρωμες στο πλάι. Οι έγχρωμες γυναίκες εξακολουθούν να παίζουν μόνο βοηθητικό ρόλο» σχολιάστηκε, μεταξύ άλλων.

Εκτός από τις ηθοποιούς στο εξώφυλλο, στο διπλό τεύχος φιλοξενούνται συνεντεύξεις με τις ηθοποιούς, Eiza González (Μεξικό), Bruna Marquezine (Βραζιλία), Hera Hilmar (Ισλανδία), Vanessa Kirby (Αγγλία), Golshifteh Farahani (Ιράν), Alba Rohrwacher (Ιταλία) και Liv Lisa Fries (Γερμανία).

Οι γυναίκες, τις οποίες συγκέντρωσε το περιοδικό ζουν σε μέρη όπως το Βερολίνο, η Σεούλ και η Σαγκάη. Είναι πολύ διάσημες στις πατρίδες τους. Το μήνυμα που θέλει το περιοδικό να περάσει δεν είναι η έξοδος από την περιφέρεια στο κέντρο, αλλά να προβάλλει το νέο κέντρο, το οποίο είναι παντού και πουθενά ταυτόχρονα.

«Δεν θα ήθελα να έχω εθνικότητα και φύλο», λέει η Léa Seydoux, η οποία συνεργάστηκε με τους Quentin Tarantino και Wes Anderson, ήταν κορίτσι James Bond και κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Η Ζωή της Αντέλ», στην οποία υποδύθηκε μία λεσβία καλλιτέχνη.

Η Eiza González και η Léa Seydoux τονίζουν ότι ο ηθοποιός που θαυμάζουν απεριόριστα είναι ο Marlon Brando.

Η Alba Rohrwacher γεννημένη από γερμανό πατέρα και ιταλίδα μητέρα τονίζει ότι «ο στόχος της είναι να υποδυθεί ανδρικό χαρακτήρα».

Η αίσθηση που προκύπτει από τις συζητήσεις με τις ηθοποιούς είναι μία αυξανόμενη ελευθερία, μια ανατροπή μιας παθητικής παράδοσης. Μια ηθοποιός, δεν είναι πια κάποιος που περιμένει, αλλά κάποια που ανοίγει τις πόρτες.

Διαβάστε περισσότερα