Το Eurogroup βγάζει τη «θηλιά» του πλεονάσματος από την Ελλάδα – Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Μια απόφαση που θα λειτουργήσει εξαιρετικά θετικά στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό έλαβε το Eurogroup. Το υπερπλεόνασμα του 3,5% δεν θα ισχύσει για φέτος, ενώ ο Μάριο Σεντέρο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω διευκολύνσεις για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δυστυχώς πλήττεται διπλά: κι από τον κορονοϊό κι από το προσφυγικό. Χρειάζεται βοήθεια», σημείωσε  μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας 16 Μαρτίου χαρακτηριστικά ο Κ. Ρέγκλινγκ, ενώ ο Μ. Σεντένο ξεκαθάρισε δύο φορές ότι και στην Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί πλήρως η ρήτρα ευελιξίας, καθιστώντας θετική για την ελληνική οικονομία την έκβαση της συνεδρίασης.

Το μήνυμα που επιχείρησαν να περάσουν στην κοινή γνώμη και στις αγορές οι εμφανώς προβληματισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ήταν ότι θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για Υγεία, Οικονομία, Απασχόληση. «Whatever it takes», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Σεντένο, γνωστοποιώντας ότι θα γίνεται τηλεδιάσκεψη κάθε εβδομάδα για να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Ο Μάριο Σεντένο επισήμανε πως τα εν λόγω μέτρα – που αποτελούν το σύνολο των προτάσεων της Κομισιόν και της ΕΤΕ  – συνοδεύονται από την απόφαση για ελαστικοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ελαστικοποίηση που θα είναι αναγκαία» για να καταπολεμηθεί η κρίση, αλλά και θα αλλάξουν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ανέφερε.

Στην κοινή δήωση τονίζεται ότι οι εθνικές αρχές θα επιτρέψουν τη λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών και, επιπλέον, θα εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του COVID-19 και ότι δεν θέσουν σε κίνδυνο τα οικονομικά και κοινωνικά μας επιτεύγματα. Στον βαθμό που απαιτείται από την εξέλιξη της κατάστασης σε κάθε χώρα, θα εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα όπως:

Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τη συγκράτηση και τη θεραπεία της νόσου. Θα διατεθούν επαρκείς πόροι στους τομείς της υγείας μας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας.

Υποστήριξη της ρευστότητας για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές και έλλειψη ρευστότητας, ιδίως οι ΜΜΕ και οι επιχειρήσεις σε τομείς και περιοχές που πλήττονται σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του τουρισμού – αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, δημόσιες εγγυήσεις για να βοηθήσουν τις εταιρείες να δανειστούν, δημόσιες συμβάσεις.

Υποστήριξη των εργαζομένων που έχουν πληγεί για την αποφυγή της απασχόλησης και των απωλειών εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης στήριξης της εργασίας, της επέκτασης των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας και της αναβολής πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα

«Οι σημερινές αποφάσεις καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού:

«Σήμερα, το Eurogroup πραγματοποίησε την τακτική συνεδρίασή του, η οποία ήταν, κατά κύριο λόγο, εστιασμένη στην αντιμετώπιση της κρίσης από την εξάπλωση του κορoνοϊού.

Εκφράσαμε ομόφωνα, την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να ανταποκριθούμε, έγκαιρα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία, από την εξάπλωση της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε την υλοποίηση, άμεσα και συντονισμένα, ενός συγκροτημένου σχεδίου παρεμβάσεων, με στόχο τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της επιχειρηματικότητας, της ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Οι σημερινές αποφάσεις καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες.

1ον. Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη- μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους.

Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.

2ον. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας.

3ον. Τα κράτη- μέλη μπορούν θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας άμεσα, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, τη λήψη δημοσιονομικών- κυρίως φορολογικών- μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας.

Επαναλαμβάνω ότι αυτές οι δαπάνες, και για τη χώρα μας, εξαιρούνται του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

4ον. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλαμβάνονται συντονισμένες πρωτοβουλίες, συμπληρωματικές προς τα εθνικά μέτρα.

§Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας.

§ Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.

§Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιεί όλα τα περιθώρια ευελιξίας στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εγκριτικές διαδικασίες.

Συμπερασματικά, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει πλέον τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να αναλάβει, άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoνοϊού.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την θετική 5η αξιολόγηση της οικονομίας, ετέθη από την ελληνική πλευρά, και αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξαίρεσης επιπλέον- αυξημένων τελευταία- δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει επιπρόσθετα, σημαντικά μέτρα που απορρέουν από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο.

Θα πράξουμε το καλύτερο δυνατόν!

Στο πεδίο της οικονομίας, λειτουργούμε έγκαιρα και μεθοδικά.

Προέχει όμως, πάντα, η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας.

Και προς αυτή την κατεύθυνση, πράττουμε ό,τι είναι αναγκαίο και δυνατόν.

Με την ευκαιρία αυτή, καλώ και πάλι, όλους τους παράγοντες της οικονομίας και τους πολίτες, να επιδείξουμε ατομική ευθύνη, συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη, ώστε να ξεπεράσουμε την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με το μικρότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος.

Αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε!».

Πηγή: Το Eurogroup βγάζει τη «θηλιά» του πλεονάσματος από την Ελλάδα – Ικανοποίηση Σταϊκούραaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα