Το Brexit ξυπνά τον εφιάλτη της τρομοκρατίας στην Ιρλανδία – Πως επωφελείται ο Νέος IRA

Η δολοφονία της νεαρής δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚί στις 18 Απριλίου υποδεικνύει μια πολύ δυσάρεστη προοπτική στη Βόρεια Ιρλανδία: την αναζωπύρωση των εθνικοαπελευθερωτικών εξάρσεων.

Συγκεκριμένα,  η εφημερίδα Sunday Times επικαλούμενη την ηγεσία της οργάνωσης που ανέλαβε τη δολοφονία, τον Νέο IRA, αναφέρει πως το Brexit έχει δώσει στην οργάνωση μια ευκαιρία για να επεκτείνει την εκστρατεία της κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Το Brexit έχει αναγκάσει τον IRA να επαναπροσανατολιστεί και έχει υπογραμμίσει πως η Ιρλανδία παραμένει διχοτομημένη. Θα ήταν ασυνεπές εκ μέρους μας να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Θέτουμε το θέμα των συνόρων και πάλι στην ατζέντα» δήλωσε ένα από τα μέλη της οργάνωσης στην εφημερίδα.

Ο Νέος IRA είναι μια από τις οργανώσεις που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η δολοφονία, η οποία ακολούθησε μια μεγάλη έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Λόντοντερι τον Ιανουάριο και την οποία η αστυνομία επίσης έχει αποδώσει στην ίδια οργάνωση, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ολιγάριθμες περιθωριοποιημένες ένοπλες οργανώσεις εκμεταλλεύονται το πολιτικό κενό στην επαρχία και τις εντάσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Sunday Times, χρειάστηκαν μήνες για να οργανωθεί η συνέντευξη μέσω μυστικών επαφών με εθνικιστές και τους υποστηρικτές τους βόρεια και νότια από το σύνορο. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας οδηγήθηκε στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου σε μια απόσταση περίπου μιας ώρας από το σημείο της προγραμματισμένης συνάντησης για να γίνει η συνέντευξη.

Ο Νέος IRA αριθμεί πολύ λιγότερα μέλη σε σχέση με τον IRA, ο οποίος αφοπλίστηκε μετά την ειρηνευτική συμφωνία η οποία έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες συγκρούσεων ανάμεσα σε κυρίως προτεστάντες υποστηρικτές της συνεχιζόμενης βρετανικής κυριαρχίας στην επαρχία και στους κυρίως καθολικούς υποστηρικτές της ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

«Η ένοπλη δράση μας υπηρετεί έναν σκοπό. Έχει συμβολικό και προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Κάνει γνωστό στον κόσμο ότι στη Βόρεια Ιρλανδία υπάρχει μια συνεχιζόμενη σύγκρουση», είπε ένα άλλο μέλος της οργάνωσης.

«Όσο θα υπάρχουν οι Βρετανοί στην Ιρλανδία και η χώρα θα παραμένει διχοτομημένη, θα υπάρχει και ένας IRA».

Η οργάνωση σχηματίστηκε το 2012 μετά τη συγχώνευση τριών από τις τέσσερις βασικές εθνικιστικές οργανώσεις–η πρώτη φορά μετά την ειρηνευτική συμφωνία κατά την οποία οι περισσότερες από τις ετερόκλιτες εθνικιστικές οργανώσεις που παραμένουν πιστές στη χρήση βίας συσπειρώνονται κάτω από μια ηγεσία.

Η οργάνωση ευθύνεται και για άλλες επιθέσεις από τότε, ανάμεσά τους και για τη δολοφονία δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων σε δύο διαφορετικές επιθέσεις. Η εφημερίδα έγραψε ότι η οργάνωση, αρνήθηκε να συζητήσει για τις δυνάμεις της ή για το αν σχεδιάζει να αυξήσει τις ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα