Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την παράταση προθεσμιών για φορολογικές δηλώσεις και 120 δόσεις

  • Οι προθεσμίες εξετάζεται να παραταθούν για το διάστημα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι
  • Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ στις 28 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων
  • Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι σημαντικά ταχύτερος από αυτόν του ίδιου διαστήματος το 2018

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι προθεσμίες εξετάζεται να παραταθούν για το διάστημα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ στις 28 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για την παράταση των προθεσμιών θα γίνουν το πιθανότερο τις επόμενες ημέρες.

Ταχύτερη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Μέχρι στιγμής, ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι σημαντικά ταχύτερος από αυτόν του ίδιου διαστήματος το 2018. Με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα χθες είχαν υποβληθεί 1.792.322 φορολογικές δηλώσεις έναντι 1.207.565 που είχαν υποβληθεί στις 18 Μάιου του 2018.

Με βάση τις έως τώρα υποβληθείσες δηλώσεις, περίπου μια στις τέσσερις (ποσοστό 26,5%) ή 656.565 είναι χρεωστικές με ένα συνολικό αναλογούντα φόρο της τάξης των 405 334 .732 ευρώ που διαμορφώνει το μέσο φόρο ανά φορολογική δήλωσης στα 617 ,3 ευρώ.

Άλλες 282.950 δηλώσεις (ποσοστό 11,43%) είναι πιστωτικές με συνολικό φόρο προς επιστροφή 76.730.135 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η μέση επιστροφή φόρου ανά δήλωση να διαμορφώνεται στα 271,17 ευρώ. Από αυτά περίπου 20 εκ. ευρώ έχουν ήδη αρχίσει να πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων από την περασμένη Παρασκευή.

Το μυστικό της ταχύτερης υποβολής για φέτος των φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται στο γεγονός ότι το 64,02% των δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί (1.537.033) είναι μηδενικές, άρα όσοι είχαν την υποχρέωση υπέβαλαν την δήλωση τους νωρίς, γνώριζαν ότι δεν θα προκύψει οφειλή.

Ωστόσο, όπως και κάθε χρονιά, όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, προσωπικές εταιρίες) έχουν μείνει πίσω, αφού έχουν υποβληθεί μόνο 231.805 από τα περίπου 1,5 ηλεκτρονικά έντυπα Ε3. Στην μεγάλη πλειοψηφία τους όσοι έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή μικτά εισοδήματα έχουν χρεωστικές δηλώσεις αφού επιβαρύνονται με φόρο 22% από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος 650 εκ ευρώ, και προκαταβολή φόρου 100% για τον επόμενο χρόνο.

Για το λόγο αυτό επιλέγουν κάθε χρονιά να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες της προθεσμίας περισσότερο για ψυχολογικούς παρά για ουσιαστικούς λόγους.

Τούτο με δεδομένο ότι η πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου έστω και αν κάνει κάποιος την δήλωση του την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Οι άλλες δύο δίμηνες δόσεις όπως και τις προηγούμενες χρονιές θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – News24/7)

Διαβάστε περισσότερα