Το κυνηγητό κρατάει χρόνια – Σαν σήμερα κάθισε στο εδώλιο ο Λάκης Λαζόπουλος για προσβολή του ΠτΔ (εικόνες)

Σαν σήμερα, πριν από 31 χρόνια (1/8/1987), η σάτιρα διά μέσω του Λάκη Λαζόπουλου βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της προσβολής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αιτία ήταν μια καυστική ατάκα του στην επιθεώρηση «Τι Είδε ο Γιαπωνέζος» που παιζόταν εκείνη την εποχή στο θέατρο «Αθήναιον».

Ο δημοφιλής δημιουργός και ηθοποιός συνελήφθη επειδή στην παράσταση σατίριζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, με την ατάκα: «Ο Παπανδρέου, το ξέρω, απ’ τα νεύρα του που τον έβγαλε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον παίρνει κάθε βράδυ τηλέφωνο. Είσαι μαλάκας, του λέει και του κλείνει το τηλέφωνο».

Η παραπάνω φράση και μόνο ήταν αρκετή προκειμένου να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που σε όλους τότε θύμισε τα χρόνια της χούντας και τη λογοκρισία που υπήρχε κατά τη διάρκεια της επταετίας.

Λίγο μετά τη σύλληψη του Λάκη Λαζόπουλου συνελήφθη και η Άννα Παναγιωτοπούλου.

Το πρωί της επομένης μέρας αμφότεροι οδηγήθηκαν στο εδώλιο του δικαστηρίου. 

Μάρτυρες υπεράσπισης ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία μόλις ενημερώθηκε για τη σύλληψη του Λάκη Λαζόπουλου έτρεξε αμέσως για να σταθεί στο πλευρό του.

«Και παλιά σατιριζόταν ο κ. Τσάτσος, ή ο κ. Καραμανλής, αλλά ποτέ δεν συνελήφθη κανένας. Ο τωρινός πρόεδρος είναι ειδική περίπτωση και δεν έχει χιούμορ», είπε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην κατάθεσή της και συνέχισε: «Ο Λαζόπουλος έχει σατιρίσει κι εμένα σκληρά, αλλά δεν έκανα μήνυση. Δεν έχω δει την παράσταση. Ήλθα να καταθέσω για λόγους συνείδησης».

Από την πλευρά της η Μαρία Ρεζάν απευθυνόμενη προς τον Εισαγγελέα, είπε: «Μπορείτε κύριε Εισαγγελέα να ορκιστείτε ότι εσείς δεν γελάτε όταν βλέπετε τον κ. Πρόεδρο στην τηλεόραση;», όπως φαίνεται από τον Τύπο της εποχής.

Στην απολογία του ο Λάκης Λαζόπουλος στην προσπάθειά του να εξηγήσει είπε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να καταλάβω την αιτία της προσαγωγής μου. Είναι δυσάρεστο γιατί προσπαθούμε να διασκεδάσουμε τον κόσμο. Σάτιρα σημαίνει μεγεθύνω το γεγονός. Δεν είχα σκοπό να θίξω κανένα. Δεν είμαι ΠΑΣΟΚ, ούτε και θα γινόμουν ποτέ. Δεν είμαι βέβαια ούτε δεξιός. Με τον πρόεδρο δεν έχω προσωπικά. Γελάω όμως μαζί του, όπως γελάει όλος ο κόσμος. Δεν έχω τίποτα προσωπικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί να έχω; Απλώς και εγώ διασκεδάζω, όπως όλοι οι Έλληνες. Περνάμε δύσκολες ώρες. Όχι τώρα. Πάντα. Και έχουμε την ανάγκη να διασκεδάσουμε».

Τελικά, το δικαστήριο αθώωσε ομοφώνως τους κατηγορουμένους, όμως ακολούθησαν για μέρες αρκετά άρθρα στις εφημερίδες που σχολίαζαν την εν λόγω υπόθεση για λογοκρισία.

Ο συνθέτης Μάνος Χαζιδάκις είχε πει: «Πρόκειται για την πιο αισχρή, ανελεύθερη πράξη της κυβερνήσεως, που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό. Φοβάμαι πως ο αυριανισμός γίνεται καθεστώς. Αγανάκτησα!», ενώ υπέρ του Λάκη Λαζόπουλου τάχθηκαν, όπως φαίνεται στο παρακάτω δημοσίευμα, αρκετοί καλλιτέχνες της εποχής, όπως η Τζένη Καρέζη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Ζωή Λάσκαρη, η Ξένια Καλογεροπούλου κι άλλοι.

«Θυμίζει χούντα» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Αλέκος Αλεξανδράκης. 

πηγή