Το επόμενο βήμα για το ελληνικό χρέος περνάει από Παρίσι – Την Πέμπτη νέες συζητήσεις

  • Νέες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος
  • Μήνυμα από το ΔΝΤ ότι τα χρέη βρίσκονται σε πορεία βιωσιμότητας
  • Διαφωνίες εντός ευρωζώνης για το «πόση ανακούφιση πρέπει να παραχωρηθεί»

Τα επόμενα βήματα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αναμένεται να γίνουν στο Παρίσι, με νέα συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συναντήθηκαν με τη διευθύντρια τους ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο των συναντήσεων της G7 το Σαββατοκύριακο, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

Ένα βασικό στοιχείο αυτού του σχεδιασμού, σύμφωνα με τους FT, θα είναι ένα μήνυμα από το ΔΝΤ, ότι τα χρέη της Ελλάδας βρίσκονται σε μια πορεία προς την διασφάλιση βιωσιμότητας.

Τα άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες της Ομάδας των G7 δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα ήταν αδιευκρίνιστο, αν και το ΔΝΤ και η Γερμανία σημείωσαν κάποια πρόοδο, ώστε να περιορίσουν τις διαφορές τους «σχετικά με το πόση ανακούφιση από το χρέος πρέπει να προσφέρει η ευρωζώνη στην Ελλάδα».

Έναν άλλο πονοκέφαλο προκαλεί το γεγονός, ότι ο χρόνος που διαθέτει το ΔΝΤ για να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, εξαντλείται. Αυτό σημαίνει, ότι εξετάζονται ενεργά εναλλακτικές λύσεις για το πώς το Ταμείο θα μπορούσε να συμμετέχει στις αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, καταλήγει ο συντάκτης των Financial Times.

Στην τελική ευθεία το πολυνομοσχέδιο

Από κει και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί το τελευταίο «σπριντ» για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 θα γίνει η ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα, σε ειδική συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Η ενημέρωση θα γίνει από τους έξι εμπλεκόμενους υπουργούς.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το 2ο πενθήμερο του Ιουνίου, σε έναν νόμο και με τη διαδικασία του επείγοντος θα ψηφιστεί έως τις 14 Ιουνίου από την Ολομέλεια.

πηγή