Τούρκος δημοσιογράφος «καρφώνει» τον Ερντογάν – «Χρησιμοποιεί την Αγιά Σοφιά για πολιτικούς λόγους

Αυτή τη φορά, ένας Τούρκος αρθρογράφος ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Ερντογάν την Αγία Σοφία ως «σύμβολο κατάκτησης» για πολιτικούς λόγους. Το άρθρο δημοσιεύεται στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Καράρ» με τίτλο «Γιατί η Αγία Σοφία δεν κατακτήθηκε την περσινή χρονιά;».

Ο Ακίφ Μπεκί επισημαίνει πως όποτε υπάρχει κρίση με την Δύση ή εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, το πρώτο πράγμα στο οποίο μπαίνει η κυβέρνηση στον πειρασμό να πράξει, είναι να ανακοινώσει πως θα ανοίξει την Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή.

Και στη συνέχεια αναβάλλεται, «αλλά διατηρείται ζωντανή η προσδοκία για να επανέλθει και πάλι το ‘λαικό αφήγημα’ της Αγίας Σοφίας όποτε χρειαστεί, προκειμένου να παρηγορείς και να αποσπάς την προσοχή της κοινής γνώμης, παίζοντας με τα σύμβολα», γράφει χαρακτηριστικά ο Τούρκος αρθρογράφος, που αναρωτιέται γιατί δεν άνοιξε πέρυσι η Αγία Σοφία ως τζαμί μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν.

Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος για τις αντιδράσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος δίνει ευρεία έκταση στις ελληνικές αντιδράσεις των ΜΜΕ, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην προσευχή που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Πόλης.

Με τίτλο «Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο από ποτέ», η μικρής κυκλοφορίας εφημερίδα «Ντιριλίς Ποστασί» σε ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρει πως «ο φόβος που προκάλεσε στην Ελλάδα η πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπερίσχυσε του θυμού».

Στις ελληνικές αντιδράσεις αναφέρεται σύσσωμος ο τουρκικός τύπος, παραθέτοντας τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και σχόλια αναλυτών στην ελληνική τηλεόραση.

Κριτική στην κυβέρνηση για τη φιέστα στην Αγία Σοφία άσκησε και το νέο κόμμα DEVA του Αλί Μπαμπατζάν. «Νομίζω ότι δεν ήταν σωστό. Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να τα ξεπεράσει όλα αυτά. Το να ασχολούμαστε ως Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου με τέτοιες παράλογες ατζέντες μας ενοχλεί σοβαρά», δήλωσε το στέλεχος του κόμματος Μουσταφά Γενέρογλου.

Διαβάστε περισσότερα