Τουρκικό πολεμικό συνέλαβε ψαράδες σε κυπριακό αλιευτικό – Διάβημα της Κύπρου στον ΟΗΕ (video)

  • Οι πέντε ψαράδες που έχουν συλληφθεί, χωρίς οποιοδήποτε αιτιολογικό, είναι αιγυπτιακής καταγωγής
  • Αμέσως μετά τη σύλληψη των πέντε ψαράδων, το κυπριακό καΐκι ρυμουλκήθηκε και οδηγήθηκε στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι έχει γίνει έντονο διάβημα από την κυπριακή κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη. Ταυτόχρονα, είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται για την απελευθέρωση των συλληφθέντων
  • Η UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο) βρίσκεται σε επαφή με τις δυο πλευρές σε σχέση με το περιστατικό

Τουρκικό πολεμικό πλοίο «αιχμαλώτισε» ένα αλιευτικό κυπριακής εταιρείας, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα και προχώρησε στη σύλληψη των πέντε ψαράδων που επέβαιναν σε αυτό. Το υπό κυπριακή σημαία ψαροκαϊκο βρισκόταν οκτώ ναυτικά μίλια βόρεια του Κορμακίτη όταν προσεγγίστηκε από τουρκικό σκάφος.

Οι πέντε ψαράδες που έχουν συλληφθεί, χωρίς οποιοδήποτε αιτιολογικό, είναι αιγυπτιακής καταγωγής.

Αμέσως μετά τη σύλληψη των πέντε ψαράδων, το κυπριακό καΐκι ρυμουλκήθηκε και οδηγήθηκε στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας.

Ιδιοκτήτης του αλιευτικού που φέρει την ονομασία «Γεια σου καΐκι μου Αη Νικόλα», είναι ο Άριστος Αριστείδου, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», με έδρα τη Λεμεσό.

Ο κ. Αριστείδου δήλωσε πως το ψαροκάικο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε πλοίο του τουρκικού πολεμικού και με την πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό. Τότε, οι στρατιώτες ανέφεραν στο αιγυπτιακής καταγωγής πλήρωμα, πως βρίσκονταν υπό σύλληψη, ενώ ο καπετάνιος πρόλαβε να ενημερώσει για το περιστατικό μέσω του Ράδιο Κύπρος.

Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου έχουν γίνει όλες οι σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες για απελευθέρωση των ψαράδων και επιστροφή του σκάφους.

Σε συναγερμό τέθηκαν από την πρώτη στιγμή το Τμήμα Αλιείας, η Λιμενική Αστυνομία και τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ για το περιστατικό είναι ενήμερη και η κυβέρνηση, η οποία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι έχει γίνει έντονο διάβημα από την κυπριακή κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη. Ταυτόχρονα, είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται για την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Από την πλευρά της, η UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο) βρίσκεται σε επαφή με τις δυο πλευρές σε σχέση με το περιστατικό. Ο εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε ότι η UNFICYP γνωρίζει για το περιστατικό με το ψαροκάικο και είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κυπριακό αλιευτικό παρενοχλείται από το κατοχικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται πως σε άλλες δυο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, είχε παρενοχληθεί από τουρκικά πολεμικά η τράτα της εταιρείας με την ονομασία «Μπουμπουλίνα».

(philenews)

Διαβάστε περισσότερα