Τουρκία: Ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον

  • Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 λίγους μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία
  • Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπία και διασύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις
  • Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια αφέθηκε ελεύθερος καθώς ήρθη ο κατ’ οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία

Ελεύθερος αφέθηκε ο αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής, ήρθη ο κατ’ οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία.

Tουρκικό δικαστήριο που συνεδρίασε στη Σμύρνη επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών, 1 μήνα και 15 ημερών στον πάστορα, την οποία ωστόσο θεωρήθηκε ότι εξέτισε το διάστημα που βρισκόταν στη φυλακή αλλά και κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο δικηγόρος του αμερικανού πάστορα έγραψε στο Twitter: «Ο πελάτης μου είναι ελεύθερος πολίτης από τώρα, ήδη έφυγε για το σπίτι του» ενώ όπως είπε μετά θα πάει στο αεροδρόμιο.

Ο αμερικανός ευαγγελικός πάστορας Άντριου Μπράνσον, του οποίου η φυλάκιση και κατόπιν ο κατ’ οίκον περιορισμός του βρέθηκαν στο επίκεντρο της σοβαρής διπλωματικής κρίσης στη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, προσήχθη την Παρασκευή ενώπιον τακτικού δικαστηρίου, εν μέσω των έντονων αμερικανικών πιέσεων για την απελευθέρωσή του χωρίς όρους.

Η διπλωματική κρίση που τροφοδοτήθηκε από την υπόθεση Μπράνσον μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εξέθεσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα.

Πότε συνελήφθη

Ο Μπράνσον, ηλικίας 50 ετών με καταγωγή από τη Νότια Καρολίνα είναι ένας ευαγγελικός πρεσβυτεριανός πάστορας ο οποίος εργαζόταν σε εκκλησία της Σμύρνης. Ο ίδιος διαβιεί στην Τουρκία παραπάνω από 23 έτη με την σύζυγό του, ενώ έχει αποκτήσει τρία παιδιά εκεί.

Τον Οκτώβριο του 2016 λίγους μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο πάστορας συλλαμβάνεται και βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για σχέδιο ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Παράλληλα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπία και διασύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Μεταξύ των κατηγοριών και εκείνη για υποστήριξη του παράνομου, για τους Τούρκους, Κουρδικού Εργατικού Κόμματος και του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ευθέως ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας πραξικοπήματος.

Το tweet του Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά τη χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης του πάστορα, έκανε το ακόλουθο «τιτίβισμα» στο twitter.

Διαβάστε περισσότερα