Τι προβλέπει το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή

  • Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg έχει στη διάθεσή του αντίγραφο του σχεδίου
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν «κολλήσει» εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κτηματολογίου και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών
  • Στο σχέδιο περιλαμβάνονται δεσμεύσεις όπως η περαιτέρω μείωση του γραφειοκρατικού «βάρους», καθώς και η ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη

Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δημιουργία «Ελληνικής Αναπτυξιαξής Τράπεζας» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, το οποίο έχει στη διάθεσή του αντίγραφο του σχεδίου, η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν «κολλήσει» εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κτηματολογίου και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών.

Στο σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Eurogroup της Σόφιας, περιλαμβάνονται δεσμεύσεις όπως η περαιτέρω μείωση του γραφειοκρατικού «βάρους», καθώς και η ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η αναπτυξιακή στρατηγική, είναι μία από τις προϋποθέσεις που συνδέονται με την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος.

Ωστόσο, με την ανεργία να ξεπερνά το 20%, οι προτάσεις για την αγορά εργασίας και οι μισθολογικές αυξήσεις, ίσως να έρχονται σε αντίθεση με την εδραιωμένη οικονομική λογική, ενώ οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στη δημιουργία κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, υπό τον φόβο πιθανών πελατειακών σχέσεων, αναφέρει το Bloomberg.

Στη συνέχεια, το πρακτορείο τονίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν μέχρι στιγμής ασθενέστερη από το αναμενόμενο, καθώς το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,4% έναντι της αρχικής πρόβλεψης της Κομισιόν για αύξηση 2,7%.

Η χώρα έχει επίσης υποχωρήσει χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, συμπληρώνει το πρακτορείο.

πηγή