Τι πήραν οι ελεγκτές από το «ντου» στις συστημικές τράπεζες και στην Ένωση Τραπεζών

Το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε μία αυτεπάγγελτη έρευνα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) καθώς και στην Attica Bank και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Η είδηση για έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λίγες μέρες μετά τις συναντήσεις των τραπεζιτών με τον πρωθυπουργό για τις χρεώσεις σε καθημερινές συναλλαγές, προκάλεσε αίσθηση.

Κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank (των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δηλαδή) καθώς και στα γραφεία της Attica Bank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στα γραφεία των τραπεζών, να μην αγγίξουν απολύτως τίποτε και να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι 100 ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησαν και πήραν έγγραφα (καθώς οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν άμεσα) και αντέγραψαν σκληρούς δίσκους, ενώ έρευνα έγινε ακόμη και σε προσωπικά αντικείμενα στελεχών, όπως τσάντες και χαρτοφύλακες!

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού τις τράπεζες αφορά στο ζήτημα των χρεώσεων και προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές ή όχι.

Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε απειλήσει τις τράπεζες με παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα ερευνήσει ενδεχόμενη εναρμονισμένη πρακτική, σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις. Να σημειωθεί ότι εφόσον κάτι τέτοιο αποδειχθεί οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ βαριά πρόστιμα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των χρεώσεων, μετά την συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των τραπεζών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησαν σε κάποιες περιορισμένες κινήσεις (αναστολή αυξήσεων), οι οποίες προφανώς δεν κρίθηκαν επαρκείς από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.

ΚΙΝΑΛ: Από πρωτοβουλίες μας η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Θετικά σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες για τις «υπέρογκες και παράλογες» χρεώσεις που επιβάλλουν στους πολίτες.

Όπως σημειώνει, η έρευνα αυτή προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το ΚΙΝΑΛ, αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων.

Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή, καταθέτοντας τροπολογία και πως κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη Μιχάλη Κατρίνη επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Οκτωβρίου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της.

«Όσοι πιστεύουν ότι το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί ή θα υποβαθμιστεί, πλανώνται πλάνην οικτράν. Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: Τι πήραν οι ελεγκτές από το «ντου» στις συστημικές τράπεζες και στην Ένωση Τραπεζώνaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα