Την Πέμπτη οι πρώτες μεταμνημονιακές εκτιμήσεις της Κομισιόν – Σημαντικό δείγμα για τη μη μείωση των συντάξεων

Αναθεώρηση προς τα πάνω αναμένει η ελληνική κυβέρνηση για τις προβλέψεις για την πορεία τη ελληνικής οικονομίας την Πέμπτη, με τη δημοσιοποίηση των πρώτων μεταμνημονιακών προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την Πέμπτη στη δημοσιότητα τις φθινοπωρινές προβλέψεις για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, για την Ελλάδα όμως θα αποτελέσουν οι πρώτες μετά την έξοδο από την επιτροπεία.

Η αυριανή έκθεση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό δείγμα των προθέσεων της Επιτροπής αναφορικά με την περικοπή ή όχι των συντάξεων.

Ειδικό ενδιαφέρον που αφορά άμεσα και την τύχη των συντάξεων υπάρχει για το τι εκτιμά η Κομισιόν για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά κυρίως για  την πορεία της ανάπτυξης το 2019, που διαμορφώνει και τους σχετικά κλάσματα των επιμέρους δεικτών.

Το πιο πιθανό είναι οι τεχνοκράτες της Επιτροπής να αναθεωρήσουν ελαφρώς προς τα πάνω την πρόβλεψή τους για τον επόμενο χρόνο, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε με τις προηγούμενες εκθέσεις.

Αισιοδοξία Κομισιόν για «χρυσή τομή» στο ζήτημα των συντάξεων

Σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου θα παρθεί η τελική απόφαση για την περικοπή ή μη των συντάξεων, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ πηγές της Κομισιόν εξέφρασαν την Τρίτη την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή».

Ειδικότερα, αισιοδοξία για την εξεύρεση «χρυσής τομής» στο θέμα των συντάξεωνπου θα συνδυάζει την τήρηση των συμφωνηθέντων με την ενίσχυση εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού εξέφρασαν την Τρίτη πηγές της Κομισιόν.

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου για το θέμα, δύο ημέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή, οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι συνθήκες «θερμοκηπίου» που έχουν διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία την προσεχή δεκαετία και οι οποίες προϋποθέτουν την ύπαρξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας. Σε ερώτηση δε για το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών τόνιζαν ότι οι προοπτικές για την χώρα είναι θετικές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις θεμελιώδεις συνιστώσες της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Διαβάστε περισσότερα