Τζεντιλόνι: «Ηχηρό όχι» στην αυστηρή λιτότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βοηθήσει εταιρείες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt».

Ερωτώμενος μάλιστα, εάν στις χώρες που θα δοθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού πρόκειται να επαναληφθεί το ίδιο μοντέλο αυστηρής λιτότητας με εκείνο της κρίσης του ευρώ, ο Ιταλός επίτροπος είπε: «Η απάντησή μου σε αυτό είναι ένα ηχηρό όχι. Δεν πρέπει να καταφύγουμε στη λογική και στην φρασεολογία της οικονομικής κρίσης».

Ο Τζεντιλόνι επαίνεσε το γερμανικό πακέτο βοήθειας για την πληγείσα από την πανδημία οικονομία. «Αυτό που παρουσίασε η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι εντυπωσιακό και εκτιμάται πολύ, ωστόσο, η Γερμανία θα πρέπει ακόμη να διατηρήσει τις δημόσιες επενδύσεις σε υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Για το αν αναμένει συμφωνία επί του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης το οποίο θα συζητηθεί κατά την σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 18 Ιουνίου εκτίμησε ότι «μέχρι τότε, θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένες διαφορές απόψεων». «Υποθέτω όμως ότι στο τέλος θα υπερισχύσει η λογική και η υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

Ο ιταλός επίτροπος σημείωσε τέλος πως είναι σαφές ότι δεν μπορεί ακόμα να σημάνει λήξη συναγερμού στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού: «Πρέπει να ζήσουμε με την πανδημία για εβδομάδες, ίσως μήνες. Οι καλοκαιρινές διακοπές θα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομία».

Γερμανός ΥΠΕΞ: Αισιόδοξος για συμφωνία επί της γαλλογερμανικής πρότασης

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί του σχεδίου ανάκαμψης από τη κρίση του κορονοϊού που πρότειναν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει την Πέμπτη (21/05) η εφημερίδα «Die Welt».

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορονοϊού. Η πρόταση (Μέρκελ – Μακρόν) υποβλήθηκε, φυσικά, με σκοπό να διευκολύνει την ευρεία έγκριση την οποία και θα υποστηρίξω, διότι εν τέλει όλοι θα επωφεληθούμε από αυτήν. Γι ‘αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

«Το αναπτυξιακό σχέδιο ανατρέχει σε ιδέες του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Φυσικά και το ψηφίσαμε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι γνωστό (βέβαια) ότι όχι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε αυτήν την πρωτοβουλία, είναι μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD). Εκείνο που μάλλον απομένει είναι να ξεπεραστούν oι “εμμονικές δυνάμεις” σε τμήματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU-CSU). Είμαι απολύτως βέβαιος (όμως) ότι και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση θα αναγνωρίσει στο τέλος πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή συνοχή και η οικονομική ανάκαμψη, ειδικά για τη Γερμανία ως εξαγωγικό κράτος», υπογράμμισε ο Μάας.

«Τώρα είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο μέλλον, με άλλα λόγια στην απαραίτητη οικολογική και ψηφιακή αναδιάρθρωση της κοινωνίας μας. Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να επεξεργαστούν συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να καταστήσουν την οικονομία τους πιο ανθεκτική. Και θέλουμε επίσης να συνδέσουμε τα κεφάλαια (αυτά) με το κράτος δικαίου», πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ευρώπη – και επομένως και για τη Γερμανία εάν υπάρξει αντιευρωπαϊκή πλειοψηφία σε ένα μεγάλο κράτος μέλος της ΕΕ όπως η Ιταλία, τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα στην ΕΕ. Δεν μπορεί κανείς να απελευθερωθεί εύκολα από τις αντιγερμανικές προκαταλήψεις, (γι αυτό και) ο τόνος όσων λέμε έχει μεγάλη σημασία. Η Γερμανία θεωρείται συχνά, ειδικά στη νότια Ευρώπη, πανίσχυρη. Εάν ενισχύουμε αυτούς τους φόβους με τον δασκαλίστικο τρόπο μας, ρίχνουμε νερό στο μύλο των λαϊκιστών. Αυτήν την χάρη δεν πρέπει να τους την κάνουμε», τόνισε τέλος ο Μάας στην εφημερίδα «Die Welt».

Την τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Ταμείο Ανασυγκρότησης» θα αναμένει το Βερολίνο, τόνισε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην γερμανογαλλικό σχέδιο για την δημιουργία ταμείου ύψους 500 δις ευρώ. Με τη Γερμανία να κάνει ιστορική υποχώρηση

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει ήδη μιλήσει με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και τον ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι έχουν εκφράσει ήδη αντιρρήσεις για το γερμανογαλλικό σχέδιο, η κυρία Μέρκελ απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι τώρα βρισκόμαστε στην φάση αναμονής της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για το ίδιο θέμα, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε είχε το απόγευμα της Τετάρτης (20/05) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, στο τελευταίο Eurogroup αποφασίστηκε να δοθούν φθηνά δάνεια από ESM χωρίς προαπαιτούμενα σε χώρες που χτύπησε ο κορονοϊός, ενώ στο προηγούμενο είχε γίνει ότι θα δοθούν χωρίς όρους χρήματα για υγειονομικά έξοδα, κάτι που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς κορονοομόλογα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα