Τελεσίγραφο στον Τζόνσον από ΕΕ – «Έχεις δώδεκα μέρες για συμφωνία αλλιώς τέλος»

Εκτός από τους βρετανούς πολίτες, η φαρσοκωμωδία της βρετανικής πολιτικής σκηνής όσον αφορά το Brexit έχει κουράσει και τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Έτσι, έδωσαν τελεσίγραφο 12 ημερών στον Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να παρουσιάσει νέα πρόταση για το Brexit αναφορικά με το λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αντι Ρίνε, εξέφρασαν την ανησυχία τους για όσα συμβαίνουν στη Βρετανία, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι. «Πρέπει να ξέρουμε τι προτείνει η Βρετανία», είπε ο Ρίνε, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένες προτάσεις για το Brexit ή έξοδος εδώ και τώρα

«Οι γενικές αναφορές σε προτάσεις για διαπραγματεύσεις είναι κάτι ανεύθυνο. Η Βρετανία πρέπει να φέρει τις δικές της προτάσεις πολύ σύντομα αν θέλουν να γίνει συζήτηση για αυτές», τόνισε ο Φινλανδός. «Συμφωνήσαμε ότι είναι τώρα η ώρα να φέρει γραπτώς ο Μπόρις Τζόνσον τις προτάσεις του, αν υπάρχουν. Αν δεν παρουσιάσει προτάσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τότε τελείωσε», πρόσθεσε ο Φινλανδός αναφερόμενος στο Brexit.

Το τελεσίγραφο ως τις 30 Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τον Τζόνσον, σχολίασε ο Guardian, καθώς συμπίπτει με την παραμονή του συνεδρίου των Συντηρητικών και απομένει να φανεί αν η ΕΕ θα εμμείνει σε αυτή την απειλή. Ο Τζόνσον δεν θα θέλει να δείξει τα χαρτιά του σε ένα τόσο ευαίσθητο σημείο για εκείνον, δεδομένης της πιθανής αρνητικής αντίδρασης του κόμματός του για οποιαδήποτε μετακίνηση προς τις απαιτήσεις της ΕΕ για το backstop αναφορικά με το Brexit.

Ο Ρίνε δήλωσε ότι σκοπεύει να συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να συζητήσουν για την ανάγκη να υπάρξουν τάχιστα ενέργειες από την πλευρά της Βρετανίας. Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις πριν από τη σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου, προκειμένου να μη χρειαστεί εκεί να γίνουν λεπτομερείς συζητήσεις για το Brexit, παρά μόνο να εγκριθεί η συμφωνία. Ο Τουσκ θα συναντηθεί με τον Τζόνσον στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα.

Μπαρνιέ: Ας μην προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε συμφωνία

Η Βρετανία και η ΕΕ δεν πρέπει να προσποιούνται ότι διαπραγματεύονται μια συμφωνία για το Brexit, αν δεν υπάρχουν νέες προτάσεις στο τραπέζι, τόνισε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Δεν είναι αρκετό να μας λέει η Βρετανία τι δεν θέλει», υπογράμμισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου. «Η Βρετανία έκανε ξεκάθαρο τι δεν θέλει για το backstop, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να βρεθεί μια λύση. Σχεδόν τρία χρόνια μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε», τόνισε ο Μπαρνιέ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα