Τα κινητά των Ρώσων ελέγχονται από την Κίνα – Ζήτησε εξηγήσεις η Μόσχα

Θέμα έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, μετά την αποκάλυψη ότι κινητά τηλέφωνα πολιτών από τη πρώτη χώρα… ελέγχονται όταν αυτοί μπαίνουν στη δεύτερη.

Είναι χαρακτηριστικό πως το γενικό προξενείο της Ρωσίας στην πόλη Γκουαντσού απέστειλε διπλωματική νότα προς τις κινεζικές αρχές με την παράκληση να δοθούν απαντήσεις για τους λόγους που ελέγχουν το περιεχόμενο των κινητών τηλεφώνων των Ρώσων που επισκέπτονται την ασιατική χώρα.

Την είδηση μετέδωσε την Τρίτη (28/5) το πρακτορείο «TASS» επικαλούμενο τον ακόλουθο του γενικού προξενείου στην πόλη Γκουαντσού Γκριγκόρι Κολίσκιν. Ο τελευταίος τόνισε, μάλιστα, ότι η ρωσική πλευρά προσπαθεί να διευκρινίσει ποιοι νόμοι προβλέπουν παρόμοια μέτρα ελέγχου, και ποια είναι τα κριτήρια που επιβάλλουν τον έλεγχο στοιχείων που συνιστούν δυσφήμηση όπως και τους λόγους που επιβάλλουν τους ελέγχους των κινητών τηλεφώνων.

«Το γενικό προξενείο της Ρωσίας στην Γκουαντσού ανακοίνωσε στις 27 Μαΐου, ότι κατά την άφιξη ή την μετάβαση στο τράνζιτ στα διεθνή αεροδρόμια της Κίνας, οι αρχές μετανάστευσης πραγματοποιούν επιλεκτικούς ελέγχους για να διαπιστώσουν αν η βίζα που έχουν οι Ρώσοι ανταποκρίνεται στον τόπο προορισμού.

Γι’ αυτό τον λόγο μελετάται το περιεχόμενο των κινητών τηλεφώνων, τα βίντεο, φωτογραφίες, ηλεκτρονικά κείμενα και η αλληλογραφία στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, WhatsApp, Viber και άλλες.

Εάν βρεθούν κάποια στοιχεία που οι αρχές θεωρούν κατά την άποψη τους ότι δυσφημούν την χώρα ο επισκέπτης μεταφέρεται σε ειδική αίθουσα όπου περιμένει μέχρι να πάρει την πτήση της επιστροφής στην χώρα του.

Καθ’ όλο το διάστημα της παραμονής του στην ειδική αίθουσα τους προσφέρονται κατά διαστήματα γεύματα. Οι αρχές ωστόσο μπορούν να απαγορεύσουν στον “παραβάτη” την είσοδο στην χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γενικού προξενείου.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα