Τέλος η «τάξη» στο βρετανικό Κοινοβούλιο –  Ο πρόεδρος Τζον Μπέρκοου αφήνει τον θρόνο του (video)

Τo Βrexit έθεσε τη βρετανική βουλή στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου. Στον χώρο αυτό, όπου κυριάρχησαν οι κάτω του αναμενόμενου επιπέδου συζητήσεις και η άγνοια, τα κεραυνοβόλα «Order!» και οι καυστικές απαντήσεις του προέδρου της Βουλής Τζόν Μπέρκοου ήταν πράγματι μια ακτίνα ελπίδας. Όμως την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ο συντηρητικός πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, εγκαταλείπει τον θρόνο του στα 56 του χρόνια, έπειτα από δέκα χρόνια στο αξίωμα. Ο διάδοχός του θα επιλεγεί την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου ανάμεσα σε εννέα υποψήφιους.

Με την μαύρη μεταξωτή του τήβεννο και τις πολύ χαρακτηριστικές του γραβάτες, ηγήθηκε των συνεδριάσεων με την περίφημη βροντερή του κραυγή «Order!» 14.000 φορές σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC.

Συντηρητικός, ταπεινής καταγωγής, έγινε το καρφί στο μάτι διαδοχικών συντηρητικών κυβερνήσεων. Ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να τον πετάξει από την θέση του. Ματαίως…

Δύο φορές αυτήν την χρονιά αρνήθηκε την διεξαγωγή ψηφοφοριών, πρώτα στην Τερέζα Μέι και έπειτα στον Μπόρις Τζόνσον, για τις συμφωνίες τους για το Brexit, με την επίκληση της αρχής ότι το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να εισαχθεί δύο φορές προς συζήτησιν, προκαλώντας το στρατόπεδό του των Τόρις να τον κατηγορήσει για μεροληπτική στάση.

Αλλά τις επικρίσεις των Συντηρητικών προκάλεσε και η θέση του κατά της εκφώνησης ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου το 2018 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς περούκα

Γεννημένος στις 19 Ιανουαρίου 1963, ο Τζον Μπέρκοου είναι παιδί ταπεινής εβραϊκής οικογένειας του βόρειου Λονδίνου. Επειτα από σπουδές Πολιτικών Επιστημών, γίνεται δημοτικός σύμβουλος της λονδρέζικης συνοικίας του Λάμπεθ σε ηλικία 23 ετών. Το 1997, εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής, στην περιφέρεια του Μπάκιγχαμ, βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Το 2009, αναλαμβάνει την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων, υπό κυβέρνηση Εργατικών, με την υπόσχεση να κάνει την ρήξη σε σχέση με τις πρακτικές του προκατόχου του, ο οποίος είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο με αποδείξεις εξόδων.

Στα 46 του χρόνια, ο Τζον Μπέρκοου είναι ο νεότερος που καταλαμβάνει αυτό το υψηλό αξίωμα και αποφασίζει να ανανεώσει λίγο το ενδυματολογικό πρωτόκολλο: καταργεί την περούκα για τον ίδιο και το 2017 αποφασίζει να επιτρέψει στους βουλευτές να παρίστανται στις συνεδριάσεις χωρίς γραβάτα.

Ωστόσο, επικρίθηκε για τα έξοδα ανακαίνισης του διαμερίσματός του στο Ουέστμινστερ και για την «τυραννική» του συμπεριφορά προς το επιτελείο του.

Η σύζυγός του, η Σάλι Μπέρκοου, έδωσε θέμα στα βρετανική ταμπλόιντ όταν φωτογραφήθηκε καλυμμένη μόνο με ένα σεντόνι για περιοδικό, συμμετείχε σε τηλεριάλιτι και έβαλε υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές με το Εργατικό Κόμμα.

Πηγή: Τέλος η «τάξη» στο βρετανικό Κοινοβούλιο –  Ο πρόεδρος Τζον Μπέρκοου αφήνει τον θρόνο του (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα