Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβαστική πρόταση Μισέλ με 390 δισ. επιχορηγήσεις και 360 δισ. δάνεια

Στα 390 δισεκατομμύρια προβλέπει τις επιχορηγήσεις και στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ τα δάνεια η νέα πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ώστε να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, το συνολικό ύψος του οποίου παραμένει στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (δηλαδή των «τσιγκούνηδων» και των «σφικτών» του Βορρά), ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες, τόνισε, μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλώνοντας ωστόσο πεπεισμένος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Στις χώρες που ευνοούνται παραμένει η Ελλάδα

Αν τελικά η πρόταση περάσει ως έχει, η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει από τις πιο ευνοημένες χώρες της πρότασης, αφού παρόλο που μειώνονται οι επιχορηγήσεις, το ποσό που αναμένεται να λάβει παραμένει το ίδιο.

Επίσης, η Ελλάδα φαίνεται να ευνοείται από την κατανομή των κονδυλίων, αφού η πρόταση προβλέψει την εκταμίευση του ποσού με βάση στοιχεία όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και η ύφεση. Για την περίοδο 2021-2022, η πρόταση υιοθετεί την πρόταση της Κομισιόν, ενώ για το 2023, λαμβάνεται υπόψη η ανεργία της περιόδου 2015-2019, σε συνδυασμό με τις απώλειες του ΑΕΠ το 2020.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, το ποσό αυξάνεται λίγο (από 21.9 δις. σε 22.67 δις), ωστόσο η νέα πρόταση Μισέλ υιοθετεί τα μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη ποσά για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων.

«Αγκάθι» η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων

Η αναλογία επιχορηγήσεων δανείων είναι ένα από τα βασικά αγκάθια στην διαπραγμάτευση μεταξύ των 27 ηγετών. Η αρχική πρόταση προέβλεπε επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ. Στην πορεία, οι «τσιγκούνηδες» επιχείρησαν με διαρροές να το κατεβάσουν δραματικά, μίλησαν ακόμα και για 155 δισ. ευρώ στους «Financial Times», ενώ η «κόκκινη γραμμή» Μέρκελ Μακρόν ήταν στα 400 δισ. ευρώ. Ο Μισέλ επιχειρεί ακόμη έναν συμβιβασμό –μένει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η αντίδραση των βορείων.

Σύμφωνα με την πρόταση Μισέλ, το Ταμείο θα είναι τριετές. Για το Recovery and Resilience Facility, όπως έχει ονομαστεί το βασικό εργαλείο, αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ από 625 στην προηγούμενη πρόταση Μισέλ. Το «React EU» μειώνεται, ωστόσο, στα 47,5 δισ. ευρώ. Μεγάλη μείωση καταγράφεται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ. Επίσης, μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.

Σχετικά με το άλλο ακανθώδες θέμα της διακυβέρνησης (governance), η πρόταση Μισέλ παραμένει σταθερή στο «χειρόφρενο ανάγκης».

Αρχικά, η Κομισιόν εξετάζει τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης κάθε χώρας για 2 μήνες. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Κομισιόν και η απόφαση θα λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία. Η Κομισιόν θα ελέγξει ξανά σε δύο μήνες. Σε περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος διαφωνεί με κάποιο εθνικό πρόγραμμα, θα μπορεί να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο και η εκταμίευση θα «μπλοκάρεται», μέχρι το Συμβούλιο αποφανθεί τελικά, εντός 3 μηνών .

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7 παραμένει στα 1,074 τρισ. ευρώ, με 5 δισ. εκτός οροφής για το Αποθεματικό Ταμείο του Brexit. Ωστόσο, οι επιστροφές εισφορών (rebates) για τους «τσιγκούνηδες» αυξάνονται δραματικά. Ενδεικτικά, από 1,576 δισ. σε 1,921 δισ. για την Ολλανδία και από 237 σε 565 εκατ. για την Αυστρία. Το ποσό για τη Γερμανία μένει το ίδιο – η οποία κατά τρόπον επιχειρεί να εξαγοράσει έτσι τη συναίνεση των μέχρι πρότινος δορυφόρων της στο Βορρά.

(πληροφορίες από ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα