Συρία: Τουλάχιστον 101 νεκροί σε μάχες κυβερνητικών δυνάμεων – τζιχαντιστών

Δεν σταματάει το «λουτρό» αίματος και οι νεκροί στη Συρία ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και τζιχαντιστές. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 101 μαχητές έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στις συγκρούσεις μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και τζιχαντιστικών ομάδων – ισλαμιστών ανταρτών κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό μη κυβερνητικής οργάνωσης. Συγκρούσεις έχουμε και στο Σινά, όπου οι τζιχαντιστές εδώ και αρκετά χρόνια βάζουν στο στόχαστρο τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στη Συρία, η περιοχή της Ιντλίμπ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, είναι από τα τέλη Απριλίου το πεδίο αναζωπύρωσης της βίας, ενώ ο συριακός στρατός και ο ρώσος σύμμαχός του τη βομβαρδίζουν σχεδόν καθημερινά.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ιντλίμπ είναι η σοβαρότερη από τότε που η Μόσχα και η Άγκυρα – η οποία στηρίζει ορισμένες οργανώσεις ανταρτών – ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία για μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που επρόκειτο να χωρίσει τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες από παρακείμενες περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η συμφωνία αυτή που είχε στόχο να αποτρέψει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία εφαρμόστηκε εν μέρει, λόγω κυρίως της άρνησης των τζιχαντιστών να αποχωρήσουν από την ουδέτερη ζώνη. Η σύγκρουση στη Συρία, η οποία ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, εξελίχθηκε σε έναν περίπλοκο πόλεμο, στον οποίο ενεπλάκησαν διεθνείς δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Ο πόλεμος μετρά ήδη 370.000 και πλέον νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες. Με την υποστήριξη των συμμάχων τους – της Ρωσίας, του Ιράν, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου – οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ ανέκτησαν σχεδόν το 60% του εδάφους της χώρας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο βόρειο Σινά

Την Τετάρτη (7/6) το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που εκδηλώθηκε την ίδια ημέρα στο βόρειο Σινά, όπου οι τζιχαντιστές εδώ και αρκετά χρόνια βάζουν στο στόχαστρο τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η επίθεση αυτή έγινε στην έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής του Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, στόχος των δραστών ήταν ένα φυλάκιο της αστυνομίας στα δυτικά του Αλ Αρίς, της πρωτεύουσας του βόρειου Σινά. Από την επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

Πέντε τρομοκράτες σκοτώθηκαν επίσης ενώ ορισμένοι άλλοι διέφυγαν και καταζητούνται. Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, οι δύο από τους πέντε δράστες κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δυο θωρακισμένα άρματα της αστυνομίας προτού εξουδετερωθούν – ο ένας από τα πυρά ενός στρατιωτικού αεροσκάφους και ο άλλος από τις δυνάμεις ασφαλείας στο έδαφος.

Στην ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το “πρακτορείο” Amaq, το Ισλαμικό Κράτος κάνει λόγο για “δύο ταυτόχρονες επιθέσεις” στο Αλ Αρίς και σε έναν άλλο τομέα, κοντά στην πόλη αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: reuters

Διαβάστε περισσότερα