Συνεχίζεται η οδύσσεια του Brexit – Ήττα του Μπόρις Τζόνσον στο Κοινοβούλιο

  • Για 27 ψήφους, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αντάρτες, έχασε την ψήφο για το no deal Brexit o Tζόνσον
  • Ο συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Λι εντάχθηκε στους Φιλελεύθερους
  • Τζόνσον: Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές
  • Κόρμπιν: Είμαστε έτοιμοι για μια εκλογική μάχη

Σημαντική ήττα υπέστη το βράδυ της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου ο βρετανός πρωθυπουργός και υπέρμαχος του Brexit Μπόρις Τζόνσον.

Το σχέδιο του Τζόνσον ήταν να περάσει από τη Βουλή χωρίς μεγάλες απώλειες, όμως με μεγάλη διαφορά 27 ψήφων (328 υπερ, 301 κατά), το κοινοβούλιο ψήφισε πως δεν πρέπει να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

Αυτό σημαίνει πως η αντιπολίτευση μπορεί να προτείνει ένα νομοσχέδιο όπου θα απαγορεύει την έξοδο χωρίς συμφωνία, κάτι στο οποίο ο Τζόνσον θα απαντήσει διαλύοντας την βουλή και προκηρύσσοντας εκλογές.

Τζόνσον: Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές

Μιλώντας στη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, ο βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές…θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ο καλύτερος τρόπος…να πετύχουμε μια συμφωνία είναι η στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ».

Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε ξανά τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο, όπως είπε, θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

«Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε….Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σημειώνει πρόοδο στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή της συμφωνίας αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι.

«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιοι στην βουλή θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις μειώνουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία.

Σε ερώτηση ενός βουλευτή των Εργατικών, αν η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί στον νόμο αυτό για την αποφυγή ενός no-deal Brexit, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τηρήσει τον νόμο. «Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», απάντησε.

Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Δουβλίνο με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για την αποφυγή κάθε είδους επαναφοράς των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, λέγοντας ότι μπορεί να αφαιρεθεί το backstop από τη συμφωνία με την ΕΕ. «Θα το συζητήσουμε επίσης σύντομα με την ΕΕ, και θα το συζητήσω με τον Βαράντκαρ όταν τον συναντήσω στο Δουβλίνο την Δευτέρα», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

«Κάθε φορά που παρουσιάζουμε ιδέες για μια λύση στο Brexit, η ΕΕ ρωτά “θα την ψηφίσει η βουλή;”», συμπλήρωσε.

Κόρμπιν: Είμαστε έτοιμοι για μια εκλογική μάχη

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρπιν δήλωσε έτοιμος για μια εκλογική μάχη, τονίζοντας ότι η προτεραιότητά του είναι η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, υπονοώντας ότι οι Εργατικοί μπορεί να στηρίξουν κάποια κίνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Έπειτα από μια συνάντησή του με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Κόρμπιν τόνισε ότι «είμαστε ενωμένοι στην αντίθεσή μας στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για ένα no-deal».

Όπως ανέφερε ο Κόρμπιν«οι Εργατικοί θέλουν να αποτρέψουν ένα no-deal Brexit, και να διεξαγάγουμε γενικές εκλογές, ώστε να τερματίσουμε την λιτότητα και να επενδύσουμε στις κοινότητες μας. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να έχουμε και τα δύο, και βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τον τρόπο να το πετύχουμε αυτό».

Διαβάστε περισσότερα