Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ

  • Η συζήτηση επί των τροπολογιών στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής «άνοιξε» αυλαία χθες, Τετάρτη
  • Οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE απέχουν από τη συνεδρίαση αυτή της Βουλής
  • Τι προβλέπουν οι τέσσερις τροπολογίες
  • Μήνυμα Ζάεφ: Κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια «βάραινε» τη χώρα μας

Συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στο σκοπιανό κοινοβούλιο επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών άρθρων του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και ορισμένων ακόμη τροπολογιών επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, οι οποίες εγκρίθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση επί των τροπολογιών στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής άνοιξε αυλαία χθες, Τετάρτη, με τον σκοπιανό πρωθυπουργό να εμφανίζεται σίγουρος για τη διασφάλιση της πλειοψηφίας 2/3 που χρειάζεται.

Οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απέχουν από τη συνεδρίαση αυτή της Βουλής.

Τι προβλέπουν οι τέσσερις τροπολογίες

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας 

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μήνυμα Ζάεφ: Κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια «βάραινε» τη χώρα μας

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μιλώντας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο προκειμένου η χώρα να καταστεί σύντομα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του ενισχύει τις φιλικές σχέσεις της με την Ελλάδα και κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια τη «βάραινε» και την οδηγούσε στο τέλμα και στην αβεβαιότητα.

Διαβάστε περισσότερα