Συζητήσεις μέσω… Νορβηγίας επιδιώκει ο Γκουαϊδό – Διαπραγματεύσεις με τη… σωστή αντιπολίτευση ζητά η κυβέρνηση Μαδούρο

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό υποστήριξε σήμερα πως  «δεν υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στο ‘Οσλο».

Ταυτόχρονα όμως τόνισε πως υπάρχει «διαμεσολάβηση» της Νορβηγίας σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης που μαστίζει τη Βενεζουέλα, αναιρώντας τον εαυτό του.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση του Γκουαϊδό είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Πλέον στηρίζει τις ελπίδες του στον αμερικανικό στρατό.

«Δεν υπάρχει κανένα είδος διαπραγμάτευσης» είπε ο Χουάν Γκουαϊδό κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής συνεδρίασης στο Καράκας, αναφέροντας παράλληλα την αποστολή εκπροσώπων της παράταξής του σε μια διαμεσολάβηση που προετοιμάζεται αρκετούς μήνες τώρα από την σκανδιναβική χώρα.

«Έχουμε απεσταλμένους στη Νορβηγία» παραδέχτηκε ο Γκουαϊδό, χωρίς να πει αν αυτή η “διαμεσολάβηση” ολοκληρώθηκε ή είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Είναι η δεύτερη φορά που η νορβηγική κυβέρνηση καλεί αντιπροσώπους των δύο πλευρών σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης σε αυτή την κρίση που έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, ισχυρίζεται ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ πολιτικός.

Ο μοναδικός στόχος μιας οποιασδήποτε προσέγγισης πρέπει να είναι το «τέλος του σφετερισμού εκ μέρους του Νικολάς Μαδούρο, η τοποθέτηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα διοργανώσει ελεύθερες εκλογές», πρόσθεσε ακόμη ο Γκουαϊδό.

Νωρίτερα απόψε από τη Γενεύη ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες στη Νορβηγία μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της «δημοκρατικής πλευράς» της αντιπολίτευσης αλλά όχι αυτής που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Υπάρχει μια αντιπολίτευση που μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατική αλλά υπάρχει μια άλλη που είναι απλά μαριονέτα της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ», είπε ο Χόρχε Βαλέρο χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διεξάγονται διάλογοι αλλά δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες».

Ο Βαλέρο είπε ότι η κυβέρνηση στο Καράκας αγαπά τον διάλογο και αποκάλεσε τον Τραμπ εγκληματία πολέμου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα