Στο στόχαστρο του Moody’s η τουρκική οικονομία – Υποβάθμισε εννέα τουρκικές τράπεζες

Κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα εννέα τουρκικών τραπεζών. Την ίδια ώρα, η προοπτική των αξιολογήσεων παραμένει αρνητική.

Συγκεκριμένα, υποβάθμισε στη βαθμίδα Β2 από Β1, τις εξής τράπεζες: Akbank TAS, Alternatifbank A.S., ING Bank A.S. (Turkey), QNB Finansbank AS, T.C. Ziraat Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi TAO και Yapi ve Kredi Bankasi A.S.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, οι υποβαθμίσεις καθοδηγούνται από τη μείωση της οροφής (του αξιόχρεου) των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα στο Β2 από Β1 στις 24 Σεπτεμβρίου και δεν αντανακλούν ειδικές σκέψεις για τις τράπεζες. Η προοπτική των αξιολογήσεων παραμένει αρνητική.

Η μείωση της οροφής αντανακλά την άποψη του Moody’s ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος κυβερνητικής παρέμβασης για την αποτροπή ανάληψης καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, προκειμένου να διατηρηθούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα