«Στο παρά πέντε» ψάχνει λύση η Μέι – Ελπίζει στην Σύνοδο της 21η Μαρτίου

Μια βδομάδα πριν την επίσημη ημερομηνία του Brexit, ελπίζει να βρει λύση στις επίπονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο πηγές στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η Μέι θα έχει την τελευταία της ευκαιρία να αποσπάσει μια καθυστερημένη παραχώρηση από τους ευρωπαίους ομολόγους της στην Σύνοδο της 21η Μαρτίου.

Θεωρείται απίθανο η ΕΕ να κάνει υποχωρήσεις νωρίτερα, διότι σε αυτή την περίπτωση το ΗΒ ενδέχεται να προβάλλει κι άλλες αξιώσεις, σύμφωνα με μία από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Καθώς η προθεσμία θα προβάλλει πλέον μπροστά τους, η Μέι θα πιέσει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν την αναθεωρημένη Συμφωνία Αποχώρησης, προτρέποντάς τα να διαλέξουν ανάμεσα στη Αναθεωρημένη Συμφωνία ή ένα χαοτικό Brexit, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας ακόμη και και 25%, συνεχίζει το πρακτορείο.

Μολονότι ορισμένοι υπουργοί της Μέι πιστεύουν ακράδαντα ότι η επαπειλούμενη οικονομική καταστροφή θα ανάγκαζε τους αντιπάλους της να υποστηρίξουν το δικό της σχέδιο, άλλα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες των Συντηρητικών χαρακτηρίζουν τη στρατηγική της πολύ ριψοκίνδυνη και θεωρούν πως πρέπει να σταματήσει.

Ο Κιθ Σίμσον, βουλευτής των Τόρις συνήθως πιστός στην κομματική γραμμή, τόνισε στο Μπλούμπεργκ ότι η Μέι χρησιμοποιεί μια επικίνδυνη τακτική καθυστέρησης και προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται αποδεχθεί επ’ ουδενί αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Φοβάται μια έξοδο χωρίς συμφωνία η Ιρλανδία

Ένα ξαφνικό Brexit χωρίς συμφωνία τον επόμενο μήνα θα είχε πολύ σοβαρές και άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σχεδόν σε όλους του τομείς της ιρλανδικής οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν.

Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το πρώτο ολόκληρο έτος και έως 6 ποσοστιαίες μονάδες σε μια δεκαετία.

«Ένα ξαφνικό σενάριο (αποχώρησης) χωρίς συμφωνία θα είχε άμεσα αρνητικές επιπτώσεις που θα επηρέαζαν όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Ο τομέας της γεωργίας θα επηρεαζόταν δυσανάλογα, με αντίστοιχα υπερμεγέθη αντίκτυπο στις αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα», είπε ο Λέιν σε ομιλία του.

Διαβάστε περισσότερα