Στους οκτώ οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία – Εννιά οι αγνοούμενοι (video)

Οι φόβοι για μια νέα έκρηξη του ηφαιστείου της νήσου Ουάιτ οδήγησαν τις αρχές να μην στείλουν, προς το παρόν, διασώστες, προκειμένου να ανασύρουν τις σορούς των εννιά αγνοουμένων, αν και οι ελπίδες για ζωντανούς, όπως έχει ανακοινωθεί από τις Αρχές, έχουν… σβήσει.

Η έκρηξη της Δευτέρας (09/12) στο νησί, δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο βόρειο τμήμα της Νέας Ζηλανδίας, στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσαν οι αρχές, καθώς δύο τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο.

Εννέα άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, μεταξύ αυτών επτά Αυστραλοί και δύο Νεοζηλανδοί, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε την Τετάρτη (11/12) στη δημοσιότητα η αστυνομία, η οποία μέχρι πρότινος έκανε λόγο για οκτώ αγνοούμενους.

Οι σοροί τους παραμένουν στο νησί, αλλά οι συνθήκες κρίθηκαν την Τετάρτη (11/12) πάρα πολύ επικίνδυνες για να σταλούν ομάδες διάσωσης στο σημείο και να επιτραπεί στους ιατροδικαστές και τους ειδικούς να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ταυτοποίησης των θυμάτων.

«Κάθε ημέρα που περνάει και δεν βρίσκουμε τις σορούς είναι και μια μέρα αγωνίας για τους συγγενείς τους, αλλά αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες μας λένε ότι ο κίνδυνος είναι απλά πάρα πολύ υψηλός», δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ-Μπλακ, η διευθύντρια της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Οι 22 επιζώντες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, έχοντας υποστεί σοβαρά εγκαύματα, παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Υπουργό αρμόδιο για την αστυνομία Στιούαρτ Νας, τα τραύματα, που έχουν υποστεί οι τουρίστες και οι ξεναγοί, είναι τόσο σοβαρά, που ορισμένα θύματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν.

«Υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός ανθρώπων που νοσηλεύονται και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, έχουν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα στο δέρμα τους, όπως επίσης σε εσωτερικά όργανα», εξήγησε την Τετάρτη (11/12) ο Νας.

Συνολικά, 47 τουρίστες και ξεναγοί βρίσκονταν στο νησί τη στιγμή της έκρηξης, από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Μαλαισία και τη Νέα Ζηλανδία. Την ίδια ώρα, σεισμολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχουν πιθανότητες 40-60% να συμβεί μια νέα έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί. «Θα ήταν τρέλα να στείλουμε άνδρες και γυναίκες στο νησί Ουάιτ», την ώρα που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας για τους διασώστες, εξήγησε ο Νας.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Στους οκτώ οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία – Εννιά οι αγνοούμενοι (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα