«Στοπ» το σχολείο για τα ανεμβολίαστα παιδιά στην Ιταλία – Αυστηρές ποινές στους γονείς

Ένα αυστηρό μέτρο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας πήραν οι αρχές στην Ιταλία, απαγορεύοντας σε παιδιά που δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλιο να επιστρέψουν στο σχολείο. 

Όπως αναφέρει το BBC το συγκεκριμένο μέτρο αποφασίστηκε έπειτα από μήνες εθνικής συζήτησης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλεψη για βαρύ πρόστιμο σε γονείς που θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς να είναι εμβολιασμένα. Το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα € 500.

Αφορμή για τον νέο νόμο είναι η ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων ιλαράς στη γειτονική χώρα. Ιταλοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το μέτρο είναι ήδη αποτελεσματικό καθώς έχει συμβάλει στο να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας τα απαραίτητα εμβόλια για να γίνουν τα παιδιά δεκτά στο σχολείο είναι εκείνα κατά της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της παρωτίτιδας (μαγουλάδες) και της ερυθράς.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών θα διώχνονται από το νηπιαγωγείο εάν δεν είναι καταλλήλως εμβολιασμένα. Επειδή, όμως, όσοι μαθητές είναι από 6 έως 16 ετών δεν γίνεται να αποβληθούν, η τιμωρία θα στραφεί στους γονείς τους, που θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα.

Η τελική προθεσμία για τον εμβολιασμό ήταν η περασμένη Δευτέρα και σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Τζιούλα Γκρίλο, «όλοι είχαν τον χρόνο για να προλάβουν».

Γιατί πολλοί γονείς δεν εμβολίαζαν τα παιδιά τους

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε ψηφισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως η εφαρμογή του αναβλήθηκε πολλές φορές. Στελέχη των δύο κυβερνώντων κομμάτων της Ιταλίας είχαν συμβάλει με δηλώσεις τους στο να φουντώσουν οι θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολιασμών.

Γενικότερα το κίνημα κατά του εμβολιασμού έχει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Διάφοροι συνωμοσιολόγοι έχουν ισχυριστεί ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ εμβολίων, όπως αυτό της ιλαράς και της ερυθράς, με τον αυτισμό και άλλες σοβαρές ασθένειες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, cnn.gr)

Διαβάστε περισσότερα