Στον «αέρα» οι τουρκικές γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο – Εγκαταλείπει τον «Πορθητή» το πλήρωμά του

Από αναβολή σε αναβολή βαίνει η γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα προβλήματα να συσσωρεύονται μετά και τις πληροφορίες για παραίτηση του νορβηγικού, επιστημονικού προσωπικού του πλωτού γεωτρύπανου.

Αναλυτικότερα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι ζήτησαν μείωση του ημερήσιου κόστους εργασίας των τριών βοηθητικών πλοίων, προφανώς εξαιτίας και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, από την πλευρά τους οι Νορβηγοί φαίνεται να απάντησαν ότι, προκειμένου να συνεχίσουν την υποστήριξή τους, θα πρέπει να ακυρωθούν οι όποιες επόμενες αμφισβητούμενες γεωτρητικές τους θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν 12 υπεργολάβοι του γεωτρύπανου, που είναι βοηθητικές υπηρεσίες από θυγατρικές αμερικανικών & γαλλικών κυρίως ιδιωτικών εταιρειών που πιέζονται από τις Κυβερνήσεις τους να σκληρύνουν την στάση τους και να προπληρώνονται σε δολάρια και όχι σε τουρκικές λίρες, όπως επιδιώκει ο Ερντογάν. Προς το παρόν, το γεωτρύπανο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Λιμάνι της Αττάλειας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση ο «Πορθητής» μπορεί να επιχειρήσει να πλεύσει αβλαβώς στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίχως όμως να μπορεί να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανο που φέρει.

Πηγή: Sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα