Στις κάλπες σήμερα οι Αυστριακοί – Σαφές προβάδισμα διατηρεί ο Σεμπαστιάν Κουρτς

Στις κάλπες καλούνται σήμερα 6.396.796 Αυστριακοί ψηφοφόροι 16 ετών και άνω προκειμένου να εκλέξουν για τα επόμενα πέντε χρόνια τους 183 βουλευτές της νέας Βουλή. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σχεδόν δύο χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές ήρθε ως αποτέλεσμα του πολύκροτου σκανδάλου «Ίμπιζα», που οδήγησε στα τέλη του Μαΐου στη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου κι εκ νέου υποψήφιου για το αξίωμα Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Οι  κάλπες άνοιξαν στις 08.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00, όταν θα μεταδοθεί και η πρώτη πρόβλεψη της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης για το αποτέλεσμα. Το προσωρινό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών στις 22.00 (ώρα Ελλάδας). Πάντως το τελικό αποτέλεσμα πιθανότατα θα γίνει γνωστό την Πέμπτη, λόγω της επιστολικής ψήφου που ανήλθε στον αριθμό-ρεκόρ του 1.070.933.

«Υπόθεσης Ίμπιζα»

Το σκάνδαλο πρωταγωνιστής υπήρξε, ο μέχρι τότε αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την διενέργεια έρευνας από την Γενική Εισαγγελία για απιστία. Οι αποκαλύψεις έγιναν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, με τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων βίντεο στα οποία ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων οικονομικά και επικοινωνιακά, με την αγορά αυστριακών ΜΜΕ, όπως της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Kronen Zeitung.

Το πρόβλημα όμως για τον Στράχε δεν σταματά εκεί καθώς στις αρχές της εβδομάδας ήρθαν και νέες αποκαλύψεις. Αυτή τη φορά, φέρουν τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να έκανε χρήση τεράστιων χρηματικών ποσών (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου, ύψους 2.500 ευρώ μηνιαίως, και άλλων παροχών) ως αρχηγός του κόμματος και κατόπιν ως αντικαγκελάριος, μέσω ειδικών λογαριασμών που ήταν στην διάθεση του, για την κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων του ιδίου και της συζύγου του.

Ανεπηρέαστος από τα σκάνδαλα

Πάντως εκείνο που είναι άξιο σχολίου είναι το γεγονός ότι τα σκάνδαλα στα οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε φαίνεται να αφήνουν ανεπηρέαστους – ως προς την εκλογική συμπεριφορά τους – τους ψηφοφόρους των Ελευθέρων, με τους αναλυτές στη Βιέννη να αναζητούν εξήγηση για το παράδοξο ότι οι εξελίξεις αυτές δεν του κατάφεραν ζημιά. Όπως φαίνεται δεν επηρεάζουν τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, ούτε τα αποκαλούμενα από τους Ελευθέρους «μεμονωμένα περιστατικά»: δηλαδή τα συσσωρευόμενα περιστατικά ξενοφοβίας, ρατσισμού, αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας, ακόμη και ναζιστικής δραστηριοποίησης από πλευράς στελεχών και αξιωματούχων του κόμματος.

Λίγες ημέρες πριν από τις σημερινές εκλογές, η «Αυστριακή Επιτροπή Μαουτχάουζεν», του ομώνυμου άλλοτε ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη «τόσο πολλών ακροδεξιών δραστηριοτήτων, όσο ποτέ στο παρελθόν», από στελέχη των Ελευθέρων.

Προς επικράτηση το Λαϊκό Κόμμα

Όλες οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εβδομάδων εμφανίζουν το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς σταθερά στην πρώτη θέση – στην τελευταία, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, το ποσοστό του ανέρχεται στο 34% έναντι 31,5% στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο υψηλότερο από 23% (26,9% το 2017).

Ακολουθεί, στην τρίτη θέση, με ποσοστό 21% (26% στις τελευταίες εκλογές) το Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ για τους Πράσινους – οι οποίοι στις εκλογές του 2017 βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή – καταγράφεται ποσοστό 11%.

Πέμπτο εμφανίζεται το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 8% (5,3% το 2017) και έκτο το κόμμα «Τώρα», το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και είχε πετύχει την είσοδό του Βουλή με ποσοστό 4,4%, αλλά τώρα περιορίζεται στο 2% και φέρεται να οδεύει να μείνει εκτός της επόμενης Βουλής.

Κυβερνητικός Συνασπισμός

Αναλυτές στη Βιέννη συμπεραίνουν πως χωρίς τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος, δεν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία, για τον οποίο, με την προϋπόθεση πως θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο σύνολο των 183 εδρών, προκύπτουν μόνον τρεις δυνατότητες.

Ένας τέτοιος συνασπισμός, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος ως ισχυρότερου κόμματος, μπορεί να υπάρξει, είτε με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως συνέβαινε μέχρι τέλη Μαΐου όταν διαλύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, είτε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είτε με συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τα δύο μικρότερα κόμματα, τους Πράσινους και το ΝΕΟΣ.

Το Λαϊκό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχαν για τελευταία φορά κυβερνητική συνεργασία όταν είχαν συγκροτήσει τον συνασπισμό που κυβέρνησε μεταξύ του Ιανουαρίου του 2007 και του Δεκεμβρίου του 2017, υπό τους Σοσιαλδημοκράτες ως πρώτο κόμμα, ωστόσο η συνεργασία τους εκ νέου θεωρείται από δύσκολη ως απίθανη.

Διαβάστε περισσότερα