Στην τελική ευθεία για τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς – Αναμένεται το «πράσινο φως»

  • Εντός της ημέρας αναμένεται η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) για την τέταρτη αξιολόγηση
  • Πιθανό να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Euro Working Group
  • Οι Θεσμοί θα ετοιμάσουν ένα νέο προσχέδιο για το staff level agreement, το οποίο θα αποστείλουν στην ελληνική πλευρά
  • Στη συνέχεια οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου

Καρπούς αναμένεται να αποδώσουν σήμερα, Σάββατο οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το κλιμάκιο των Θεσμών, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) για την τέταρτη αξιολόγηση μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων.

Οι Θεσμοί θα ετοιμάσουν λοιπόν ένα νέο προσχέδιο για το staff level agreement, το οποίο θα αποστείλουν στην ελληνική πλευρά. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου για το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.

Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, είναι πιθανό να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Euro Working Group προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών για την επίτευξη της συμφωνίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πάρει στα χέρια της μια λίστα με τα προαπαιτούμενα που εξακολουθούν να εκκρεμούν και τα οποία θα κληθεί να υλοποιήσει ώς το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. 

Δεν μειώνεται το αφορολόγητο το 2019

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018-2019 ( όσον αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα δημοσιονομικά και τη συμφωνία που επήλθε.

Ο ίδιος παράγοντας τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα συμπεφωνημένα (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως) θα εφαρμοστούν. Αλλά προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που θα λάβει η κυβέρνηση.

Τι συζητήθηκε στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης

Θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία επεκτείνεται σταδιακά, μέχρι το τέλος του 2018, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος να αξιολογηθεί.

Παράλληλα, στη συνάντηση, αναλύθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το πιο πιθανόν και αυτό που επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια, είναι το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο να ανέρχεται περίπου στα 8.000 με 8.500 ευρώ, βάσει του οποίου θα καταβάλλεται το επίδομα στέγασης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 70-80 ευρώ, το μήνα, ανά άτομο, ενώ επισημαίνουν ότι το επίδομα στέγασης θα καλύπτει το διπλάσιο πληθυσμό από αυτόν που λαμβάνει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

Οι διαπραγματεύσεις στα εργασιακά

Στα εργασιακά οι δανειστές έχουν πάρει τις προτάσεις που υπουργείου εργασίας για την εκπροσώπηση στις κλαδικές συμβάσεις εργοδοτών οι οποίες εκπροσωπούν το 50 % συν 1 των εργαζόμενων του συγκεκριμένου κλάδου.

Συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα μεταξύ υπουργείου Υγείας και Θεσμών

Συμφωνία σχεδόν στο σύνολο των ζητημάτων, πλην του ζητήματος των κλειστών προϋπολογισμών και των ορίων δαπανών, υπήρξε στις  συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το κλιμάκιο των Θεσμών.

Συμφωνία στον μηχανισμό της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

Συμφωνία υπήρξε και στον μηχανισμό της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, καθώς –όπως είπε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου– έγινε δεκτό ότι αυτή θα ελέγχεται από την «Εργάνη».

πηγή