Στην Κομισιόν με το διπλό σενάριο για τις συντάξεις το προσχέδιο το προϋπολογισμού (pdf)

  • Το προσχέδιο περιλαμβάνει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και χωρίς την περικοπή συντάξεων
  • Στο προσχέδιο αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει από το 2019 τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ύψους 1,1 δισ. ευρώ
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, μείωση κατά 5% του φόρου στα μερίσματα κ.ά.
  • Ποια είναι η διαφορά με το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Κατατέθηκε σήμερα, Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στην Ελλάδα για το 2019, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Κομισιόν και περιλαμβάνει το λεγόμενο διπλό σενάριο για τις συντάξεις.

Με βάση το σενάριο που περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ ενώ στο σενάριο που δεν προβλέπει τις περικοπές ούτε και τα αντίμετρα το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,6% του ΑΕΠ.

Στο προσχέδιο αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει από το 2019 τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Εκτός από τη μη περικοπή των συντάξεων στα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% το 2019, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας, η μείωση κατά 5% του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%), η επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους καθώς και οι προσλήψεις 4.500 καθηγητών παράλληλα με την μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων 3.000 εργαζόμενων στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Η διαφορά σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου είναι ότι στο κείμενο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες το κονδύλι για το στεγαστικό επίδομα που θα χορηγηθεί το 2019 έχει αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ, ενώ περιορίζεται στα 177 εκατ. ευρώ από τα 229 εκατ. ευρώ το ποσό από τις μειώσεις στις εισφορές για τους επαγγελματίες και αγρότες.

Το χρονοδιάγραμμα

Με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες το θέμα των συντάξεων μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έκφραση γνώμης της Κομισιόν επί του ελληνικού προϋπολογισμού όπως και των προϋπολογισμών των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουν όλα τα κενά ώστε η έκθεση της επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση μετά το μνημόνιο να εκφράζει την υποστήριξη της για την μη περικοπή των συντάξεων.

Πολιτικά, το θέμα έχει ανακοινωθεί πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται όμως συζήτηση σε έκτακτο συμβούλιο εντός Νοεμβρίου.

Το προσχέδιο:


Διαβάστε περισσότερα