Στην Αθήνα επιστρέφουν οι Θεσμοί – Η πρώτη επίσκεψη στη μεταμνημονιακή εποχή

  • Στο μικροσκόπιο των Θεσμών θα μπει τόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς και η πρόοδος των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες
  • Επί τάπητος θα τεθούν οι εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ
  • Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων θα βρίσκεται το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019
  • Η αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα,οι Θεσμοί σε μια επίσκεψη υψηλής σημασίας, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιούν τα κλιμάκια στη μεταμνημονιακή εποχή που διανύει η Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών θα μπει τόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και η πρόοδος των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες.

Ακόμη, θα αξιολογηθούν οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019, αλλά και οι εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα ελάφρυνσης 

Τα μέτρα ελάφρυνσης, όπως η μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, φορολογικών συντελεστών, όπως επίσης και η επιστροφή αναδρομικών ύψους 1 δισ. ευρώ σε ένστολους δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στις συζητήσεις των Θεσμών με την κυβέρνηση.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι Θεσμοί θα θέσουν το ζήτημα ισοδυνάμων, για όλα τα παραπάνω, τα οποία όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, είναι κοστολογημένα και εντός του δημοσιονομικού χώρου που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Παράλληλα, στην ατζέντα των διαβουλεύσεων θα βρίσκεται το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως επίσης τα εργασιακά και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ζήτημα το οποίο βρίσκεται στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή ατζέντα της Ελλάδας.

πηγή