Στα όρια της προηγούμενης φωτιάς στην Κορινθία το μέτωπο στα Αθίκια – Σε ύφεση στη Λέσβο

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση εντός χαράδρας στα Αθίκια Κορινθίας, στα όρια του σημείου που έφτασε, μάλιστα, η προηγούμενη καταστροφική φωτιά των Κεχριών (είχε ξεσπάσει πριν από 20 ημέρες), και σε δασική έκταση που παρέμενε ακέραιη από την προηγούμενη καταστροφή.

Στο σημείο δεν κινδυνεύει επί του παρόντος κατοικημένη περιοχή, ωστόσο λόγω της πευκόφυτης έκτασης και της ώρας έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση, αποτελούμενη από 30 άντρες της Πυροσβεστικής με 9 οχήματα, δυο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

Την ίδια στιγμή, σε ύφεση πλέον βρίσκεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει από νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση και δασική έκταση στην περιοχή Καβάκι, στη Λέσβο.

Σε αρκετά μακρινή απόσταση από την φωτιά υπήρχαν ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά δεν υπήρξε κίνδυνος, όπως ούτε για τον οικισμό Πέτρα, βορείως του οποίου εντοπιζόταν το πύρινο μέτωπο αφού κινήθηκε προς την βουνοκορφή.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν από νωρίς καθώς όλη η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο να μην φτάσει στην βουνοκορφή η φωτιά, όπου υπάρχει πυκνό δάσος για να μην εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο.

Συνολικά στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 41 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Νωρίτερα, είχε πιάσει φωτιά και στο Δήλεσι (Βοιωτία). Έκαψε χαμηλή βλάστηση κοντά σε σπίτια.

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη και ετοιμότητα στην Πυροσβεστική

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο Τρίτη 18 Αυγούστου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις Περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες: Χίου, Σάμου και Ικαρίας), Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες: Καλύμνου, Κω, Καρπάθου και Ρόδου – πλην Καστελόριζου) και Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου).

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), από αύριο στις 07:30 το πρωί τίθεται σε μερική επιφυλακή το πυροσβεστικό προσωπικό στα γεωγραφικά διαμερίσματα των Περιφερειακών Ενοτήτων: Ικαρίας, Σάμου, Χίου, Καλύμνου, Κώ, Καρπάθου, Ρόδου και Λασιθίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη (18/08) και ετοιμότητα στην Πυροσβεστική
Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Φωτογραφίες: korinthotv.gr

Διαβάστε περισσότερα