Στα άκρα η σύγκρουση στην Κύπρο – Το ψευδοκράτος διεκδικεί ανοιχτά την Αμμόχωστο

  • Άνοιγμα της Αμμοχώστους εξετάζουν ως εκβιασμό οι Τουρκοκύπριοι
  • Η πόλη παραμένει κλειστή από την τουρκική εισβολή
  • Θα διοριστεί «ομάδα εμπειρογνώμων» από το ψευδοκράτος για να μελετηθεί η κατάσταση της πόλης

Όλο και πληθαίνουν τα «σύννεφα» πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, ειδικά μετά την απόφαση του ψευδοκράτους να «ανοίξει» την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η παραπάνω πληροφορίες έγινε γνωστή από το ίδιο το «Υπουργικό Συμβούλιο» του ψευδοκράτους, την Τρίτη 18 Ιουνίου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι τόνισε πως το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου θα διορίσει ομάδα εμπειρογνώμων, η οποία θα διεξάγει μελέτη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του,  το ψευδοκράτος έχει ως στόχο το άνοιγμα της πόλης, σημειώνοντας ότι η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα.

«Το  “Συμβούλιο των Υπουργών” θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Οζερσάι.

Σύμφωνα με την Daily Sabah «το ψευδοκράτος αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξει το Βαρώσι». 

Το ματωμένο ιστορικό της πόλης

Η πόλη της Αμμοχώστου, πριν από την τουρκική εισβολή, αριθμούσε περί τους 40.000 κατοίκους. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.

Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη, παραμένοντας μια «πόλη – φάντασμα».

(Με πληροφορίες από philenews)

Διαβάστε περισσότερα