Σε συμφωνία με τους οκτώ του VMRO για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ ήρθε ο Ζάεφ

  • Οι δύο πλευρές ήρθαν σε μια πρώτη συμφωνία, αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος στα Σκόπια
  • Οι εξελίξεις δείχνουν πως ανοίγει οριστικά ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών
  • Στις αρχικές προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση υπάρχει, φυσικά η πρόβλεψη για αντικατάσταση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

H κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των «8» που αποσπάστηκαν από τον αντιπολιτευτικό συνασπισμό VMRO-DPMNE ήρθαν σε μια πρώτη προφορική συμφωνία, αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος στα Σκόπια.

Οπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, οι τελικές αποφάσεις για το Σκοπιανό αναμένονται σήμερα μέσα στην ημέρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιες αλλαγές συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως πλέον ανοίγει οριστικά ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη στιγμή έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Από την Αχρίδα χθες η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Ρενάτα Ρεσκόσκα είπε ότι τα κανονιστικά κείμενα τα οποία θα συνοδεύουν τις προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνουν εγγύηση της ταυτότητας του μακεδονικού λαού, δηλαδή το πολιτισμό την ιστορική κληρονομιά και τη γλώσσα.

Να σημειωθεί ότι στις αρχικές προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση υπάρχει, φυσικά η πρόβλεψη για αντικατάσταση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Αλλά και ιστορικοί προσδιορισμοί σχετικά με τις αποφάσεις του ΑSNOMA (Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας). Ο διαχωρισμός ανάμεσα στη μακεδονική/βορειομακεδονική εθνικότητα και εθνότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα