Σε ισχύ η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων – Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

Απαγορεύονται από σήμερα, Πέμπτη οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με τη συμμετοχή δέκα ή περισσοτέρων ατόμων, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, το πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα είναι 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών ιδίως ποινικών.

Επίσης, αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή δέκα ή περισσοτέρων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων. Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση, ότι οι πολίτες πρέπει να μένουν στο σπίτι ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Η κυκλοφορία εκτός σπιτιού πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και για συγκεκριμένους λόγους.

Οι μετακινήσεις που επιτρέπονται

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για τη μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων, σε ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, στην τράπεζα, σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά  ή ανά δύο άτομα, τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρων και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Οι επιχειρήσεις , τόνισε, οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας και όπου αυτό δεν είναι δυνατό να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων, Απηύθυνε ιδιαίτερη σύσταση στις εταιρίες τηλεφωνικής ενημέρωσης για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Κάθε υπουργείο, είπε,  έχει εκπονήσει το δικό του σχέδιο έκτακτης κατάστασης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες, εφόσον κριθεί τις επόμενες ημέρες. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με πρόσθετες δυνάμεις και την ένταξη σε αυτό των εργαζομένων στα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς που δεν λειτουργούν,  για να συνδράμουν στην στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Η μάχη εναντίον του κορονοιού, υπογράμμισε ο κ. Χαρδιαλιάς,  είναι διαρκής, μας αφορά  όλους, συμβάλουμε όλοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα. Επανέλαβε την σύσταση «μένουμε σπίτι μας», τονίζοντας ότι «η εξάπλωση ή όχι του ιού είναι δική μας υπόθεση, το δικό μας στοίχημα ευθύνης, συνέπειας, πειθαρχίας. Μένουμε σήμερα σπίτι και σύντομα επιστρέφουμε στην κανονικότητα».

 

Πηγή: Σε ισχύ η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων – Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονταιaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα