«Σαφάρι» της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις «βιτρίνα» στη Βουλγαρία – Το «τρικ» με τις πινακίδες αυτοκινήτων

«Ξεσκονίζουν» τους επιχειρηματίες οι αρμόδιες αρχές ώστε να διαπιστωθεί ποιοι αξιοποιούν τα «παραθυράκια» της γειτονικής Βουλγαρίας με σκοπό τη φοροδιαφυγή. Πρόκειται για επιχειρήσεις – βιτρίνες, με στόχο είτε να φορολογούνται με τον πολύ χαμηλό συντελεστή του 10% για εισοδήματα που δημιουργούνται στην Ελλάδα, είτε να κυκλοφορούν με υπερπολυτελή ΙΧ, χωρίς να καταβάλλουν τα «τσουχτερά» τέλη κυκλοφορίας της Ελλάδας.

Η ΑΑΔΕ, εντόπισε επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του είχαν στήσει επιχείρηση στη Σόφια. Στο επιχειρηματία επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ για πολυτελή οχήματα με βουλγαρικές πινακίδες. Πέρα από τις τελωνειακές παραβάσεις, ο φάκελος εστάλη στην εφορία για περαιτέρω έλεγχο και κάπως έτσι, μόνο για τις χρήσεις 2013- 2014, προέκυψαν πρόσθετοι φόροι 30.000 ευρώ, καθώς τα «αλλοδαπά» Ι.Χ. αποδείχθηκαν βέρα Ελληνικά.

Η ΑΑΔΕ αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται τις πληροφορίες, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στην τεράστια βάση δεδομένων Ciela, με όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία γι’ αυτές και ήδη είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες διασταυρώσεις με στόχο κατ’ αρχάς να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται πραγματικά πίσω από τα νομικά πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος κι εν συνεχεία να διαπιστωθεί σε πόσες περιπτώσεις τεκμηριώνεται φοροδιαφυγή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Η συμφωνία που έκανε η ΑΑΔΕ με τη βουλγαρική βάση δεδομένων Ciela, παρέχει στις ελεγκτικές υπηρεσίες, πρόσβαση σε νομικά και εμπορικού ενδιαφέροντος δεδομένα που προέρχονται από κρατικά μητρώα της Βουλγαρίας (εμπορικό μητρώο, μητρώο BULSTAT, μητρώα φορολογικής διοίκησης), από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Βουλγαρίας, καθώς και πληροφορίες που παρέχονται από ομάδες έρευνας της Ciela. Η βάση παρείχε, επίσης, μία πλήρη λίστα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία καθώς και σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με αυτές .

Πηγή: «Σαφάρι» της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις «βιτρίνα» στη Βουλγαρία – Το «τρικ» με τις πινακίδες αυτοκινήτωνaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα